Večerašnja promocija prve zbirke poezije Stjepana Bote napunila je kongresnu dvoranu hotela Bigeste do posljednjeg mjesta.

Osvrti na ovu zbirku slušali su se i stojećki budući da je zbog velikog interesa ponestalo stolica.

Zbirku pod nazivom „Pjesme duše i srca“ predstavili su sam autor i dr.sc. Ljiljana Herceg, koja je istaknula kako je Botina poezija spoj zavičajnosti i duhovnosti.

 „Boto u tim organskim znacima rodnoga kraja pronalazi samoga sebe, svoj vlastiti identitet, uranja u svoju vlastitu duhovnost tražeći ljubav. Ljubav je nekako lajtmotiv cijele njegove knjige, i korespondira sa tim zavičajnim motivima i na taj način zbirku povezuje u jednu cjelinu. Kroz zbirku on govori o vlastitom iskustvu, ali zapravo, govoreći o samome sebi, on govori općenito o čovjeku; o njegovoj položajnosti u suvremenom svijetu, o njegovim dilemama, krizama, tegobama, strahovima; on govori i o aktualnim društvenim problemima. Kroz takve motive on zapravo pokazuje sve neke civilizacijske traume suvremenog života i svijeta, nastojeći pronaći i vlastiti i neki općeljudski mir, pa u ljubavi upravo vidi izraz toga mira, te sreće, pa zapravo i svoje cjelovitosti…“, objasnila je dr.sc. Ljiljana Herceg.

Boto je pak istaknuo kako je riječ o zbirci u kojoj je objedinio pjesme koje su nastajale proteklih par godina, te je izrazio nadu kako će u budućnosti neke njegove pjesme biti i uglazbljene.

A za isto bi se trebao pobrinuti mladi Mislav Ramljak koji je večeras pjesmom i izvedbama na gitari uljepšao ovu promociju.  

Boto se na kraju zahvalio i svima koji su se pobrinuli da ovo djelo ugleda svjetlo dana; Hercegovačkoj kulturnoj baštini Bilig u čijem je nakladništvu ova zbirka izdana; Željki Primorac čija fotografija krasi naslovnicu; Božani Bošnjak čije se ilustracije mogu naći unutar knjige; te Stjepanu i Milanu Bebeku i Karolini Alilović koji su ustupili svoje fotografije za zbirku.  

Istaknuo je kako mu se već ostvario i san da nekog drugog inspirira da se prihvati poezije, pa je večeras okupljenom mnoštvu pročitao pjesmu svoje 10-godišnje rođakinje koja je pjesmu napisala inspirirana njegovim primjerom.

Programom je moderirala Anamarija Nosić.

Nakon promocije priređena je prigodna zakuska za goste.

Poslušajte što smo snimili večeras

Ivan Herceg / Radio Ljubuški

error: Content is protected !!