Prihodi europskih nacionalnih nogometnih saveza mogli bi pasti za 2.5 do 3 milijarde eura u četverogodišnjem razdoblju ako Međunarodna nogometna federacija (FIFA) uspije progurati ideju o Svjetskom prvenstvu svake dvije godine, objavila je Europska nogometna federacija (UEFA).

Neovisna studija, provedena na zahtjev Europske nogometne federacije od strane renomirane konzultantske tvrtke Oliver&Ohlbaum, procijenila je ekonomski učinak održavanja Svjetskog prvenstva svake dvije godine i provedbe novog međunarodnog kalendara utakmica, koje je predstavila FIFA.

Alarmantni nalazi studije izazivaju ozbiljnu zabrinutost oko održivosti ovih planova u kontekstu rada nacionalnih saveza. UEFA ih je opisala kao “zabrinjavajuće u mnogim područjima”.

Zbrajajući gubitke od centraliziranih prihoda (medijska prava muških Europskih kvalifikacija i Lige nacija, distribucija s Eura) i pojedinačnih izvora, poput ulaznica i sponzorstava, konzultantska tvrtka Oliver & Ohlbaum ukazuje da bi prihodi europskih nacionalnih saveza mogli pasti između 2.5 i 3 milijarde eura tijekom četverogodišnjeg ciklusa.

Najavljeni cilj ublažavanja kalendarskog opterećenja za igrače je u suprotnosti s umnožavanjem završnih turnira, koji bi svaku sezonu završavali Svjetskim prvenstvom ili kontinentalnim prvenstvom. Turniri takvog intenziteta ne mogu se ponavljati svake godine bez sve veće psihičke i fizičke iscrpljenosti igrača.

Povećanjem broja završnih turnira i smanjenjem broja kvalifikacija, igrači koji su najviše opterećeni, igrali bi još više, dok bi svi ostali igrali manje. Isto bi se dogodilo i njihovim reprezentacijama. Ekipe koje ne dođu do završnih turnira u predloženoj shemi ne samo da bi ukupno odigrale manje utakmica, već bi izgubile redoviti kontakt sa svojom bazom navijača zbog dugih razdoblja neaktivnosti.

Nadalje, Svjetsko prvenstvo bi na dvije godine devalviralo važnost utakmica u mlađim kategorijama i zasjenilo ženski nogomet. Druge krovne federacije, poput Međunarodnog olimpijskog odbora, već su izrazile zabrinutost jer će se sve više priznatih natjecanja preklapati.

– U ovom mračnom sportskom kontekstu, studija koju su proveli Oliver&Ohlbaum pokazuje vrlo negativne izglede za europski nacionalni nogomet ako FIFA ostvari svoj plan, stoji u priopćenju krovne nogometne organizacije “Starog kontinenta”.

FIFA želi od 2026. održavati Svjetsko prvenstvo svake dvije godine, a ideja je do sada naišla na oštre kritike iz Nyona. Osim što je obezvrijedila samo natjecanje, ukazuje i na nepopravljive posljedice po nogomet, a to sada pokazuje i studija Oliver&Ohlbauma.

– UEFA smatra da takve radikalne ideje treba prezentirati samo ako su u skladu s razvojem nogometa i njegovih dionika, napisala je UEFA.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!