Za razliku od zemalja regije, na bh. tržištu trenutno nema lijekova protiv Covida-19, osim cjepiva koje se koriste kao prevencija. Prošle godine skupi lijek Remdesivir bilo je moguće nabaviti i u nekim bh. ljekarnama, ali je Agencija za lijekove BiH zabranila prodaju na ovaj način. Provjerili smo hoće li i kada u našoj zemlji biti dostupni ovi lijekovi. 

Izuzev nekih lijekova za teži oblik covida koji se primjenjuju u bolničkom liječenju, u slobodnoj prodaji u BiH trenutno nema lijeka protiv koronavirusa. Pored antibiotske terapije koju liječnik propisuju i tijekom kućnog liječenja koriste se još kortikosteroidi i lijekovi protiv zgrušavanja krvi, kao i kisik u bolnicama. 

“Pacijenti na UKC se liječe kao i ostali pacijenti u Europi propisanim terapijama, uključeni smo u priču oko novog lijeka i s našim ministarstvom i ministarstvom civilnih poslova i s ministarstvom zdravlja Srbije, oni će možda dobiti neke količine lijeka,pa su nam obećali dio tih lijekova”, kaže direktor UKC-a RS Vlado Đajić.

Nadležni u BiH pregovaraju o nabavci oko dva milijuna doza Pfizer lijeka. Ministarstvo civilnih poslova BiH posreduje u pregovorima. 

“Mi smo prethodno izrazili potrebu za neobavezujuću kupovinu 2 milijuna doza, ali nakon ovog sastanka i informacija koje smo dobili ažurirat ćemo naše podatke i potrebe i zauzeti svoj stav posebno nakon odobrenja regulatornih tijela za taj lijek poput američke uprave za lijekove i  hranu i europske komisije za lijekove”, izjavio je pomoćnik ministra civilnih poslova BiH Dušan Kojić.

Iako iz federalnog Ministarstva zdravstva nismo dobili odgovor da li su u ovoj godini imali interventni uvoz nekog lijeka protiv koronavirusa, iz resornog ministarstva u Republici Srpskoj potvrdili su da oni takvu nabavku nisu imali. Ono za što jesu zainteresirani jeste novi lijek.

“Uključeni smo u razgovore i prepisku s Komisijom za lijekove koja je uključena u nabavku tog lijeka. Kada dobijemo informaciju od našeg stručnog tima onda ćemo naravno i mi djelovati. Morate znati da je to lijek koji je u tabletama i daje se pet dana od potvrđenog pozitivnog testa znači on je za upotrebu u populaciji, a nije za bolničko liječenje”, ističe ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić.

Srbija je uspjela nabaviti lijek američke kompanije MSD. Prema posljednjim informacijama i susjedna Hrvatska će do kraja mjeseca nabaviti nekoliko novih lijekova protiv Covida-19. Ono što još nije izvjesno je efikasnost bilo kojeg lijeka protiv novog soja. Za cjepivo je istovremeno zainteresirano sve manje ljudi, piše BHRT.

Izvor:BHRT

error: Content is protected !!