Oko 182.000 krivotvorenih covid propusnica pojavilo se u Francuskoj nakon uvođenja te mjere ljetos, objavila je u ponedjeljak vlada koja pojačava kontrolu dok se zemlja bori s novim valom zaraze covidom-19 i posebno zaraznom omikron inačicom virusa. 

U četvrtak je bilo službeno priopćeno da zemljom kola 110.000 krivotvorenih propusnica. Ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin izvijestio je istog dana da je uhićeno stotinjak osoba, korisnika propusnica i krijumčara.

U petak je agencija France Presse doznala iz dobro obaviještenog izvora da je početkom prosinca razbijen lanac koji je krivotvorio između 5.000 i 10.000 covid propusnica, na čemu je zaradio dva milijuna eura.

Po prvim rezultatima istrage, krivotvoritelji su osobne podatke korisnika pronalazili na mrežnoj stranici farmaceutske udruge.

Dana 15. prosinca vlada je zatražila od bolesnika s lažnom propusnicom hospitaliziranih zbog covida da to prijave liječnicima jer “liječenje nije isto”.

Nekoliko dana ranije 57-godišnja žena koja je nabavila lažnu propusnicu o cijepljenju i rekla medicinskom osoblju da je cijepljena, umrla je od covida-19 u bolnici u okolici Pariza.

Imala je težak oblik bolesti koji je “brzo doveo do akutnog respiratornog sindroma” i da su liječnici znali da nije cijepljena mogli su joj “odmah dati protutijela”, rekao je Djillali Annane, predstojnik službe za intenzivnu njegu u toj bolnici.

U subotu je, 23. vikend zaredom, oko 25.500 ljudi prosvjedovalo protiv covid propusnica diljem zemlje i taj je broj u laganom porastu.

Vlada je krajem prošlog tjedna najavila niz novih mjera, među kojima je pretvaranje zdravstvene u cijepnu propusnicu. Za pristup mjestima za koja se traži takva propusnica (restorani, kulturna zbivanja, zabava…) više neće biti dovoljan negativan test, nego će se morati cijepiti, preboljeti covid ili primiti treću dozu.

Vlada se nada da će te mjere donijeti krajem siječnja i da će odmah stupiti na snagu.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!