U tijeku je projekt University and Gender Mainstreaming (UNIGEM) koji predstavlja opredijeljenost sveučilišta da uvođenjem rodne perspektive osiguraju rodnu ravnopravnost i siguran ambijent za nastavnike i nastavnice kao i studente i studentice na sveučilištima u Bosni i Hercegovini i regiji. 

Potpisan je Memorandum između TPO fondacije i 17 univerziteta/sveučilišta iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore s ciljem prevencije i borbe protiv rodno zasnovanog nasilja, diskriminacije i seksualnog uznemiravanja te osiguranja integriteta i kvaliteta u visokom obrazovanju.

U okviru projekta UNIGEM uspostavljen je Ured za rodnu ravnopravnost na Sveučilištu Hercegovina na čelu kojega je imenovana koordinatorica doc. dr. sc. Martina Primorac, a u radu joj pomaže četveročlani savjetodavni odbor sastavljen od članova nastavnog osoblja Sveučilišta. 

„Ured je uspostavljen u svrhe realizacije projektnih ciljeva. Potpisnici su prepoznali rodnu ravnopravnost kao važan pokazatelj ukupnog stanja ljudskih prava i sloboda na sveučilištima i društvu u cjelini. Cilj je da se vrijednosti pravde, pravičnosti i ravnopravnosti  ne promoviraju samo formalno, već da se istinski zagovaraju i žive“, kazala je doc. dr. sc. Primorac.   

Realizacija projektnih ciljeva trajat će četiri godine, a predviđa i istraživanje o stanju rodne ravnopravnosti na sveučilištima prije i nakon implementacije ovog projekta kojega u cijelosti financiraju Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini.

Kao dio globalne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“ članovi Ureda organizirali su za studente i širu javnost seriju informativnih radionica koje su se održavale online putem Google Meet-a. U kampanju su uključeni i studenti koji su organizirali narativne i melodijske vježbe kao i online radionice na teme: ekonomskog nasilja nad ženama, žene u borbi za prava te prava djece s poteškoćama u razvoju i diskalkulija.

„Regionalna suradnja sveučilišta na pitanjima rodne ravnopravnosti je pokazatelj kako se partnerskim radom postižu odlični rezultati. Sustavni pristup u uvođenju rodne ravnopravnosti će pomoći da akademske institucije budu sigurnije mjesto za sve i bez diskriminacije“, objasnila je doc. dr. sc. Primorac i dodala kako je trenutno težište rada na usvajanju Gender Action Plana čiji je prijedlog upućen prema Senatu.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!