Građani u EU od 1. veljače moći će koristiti covid putovnice bez booster doze cjepiva. Odlučila je tako Europska komisija. Covid potvrde odnosno QR kodovi iz BiH, i dalje nisu važeći u EU. Postupak uspostavljanja jedinstvene potvrde, tek je u povojima. Ova činjenica kao i uvođenje restriktivnijih mjera, otežavaju putovanja bh. građanima.

Necijepljeni sada skoro da ne mogu nigdje. Restriktivne mjere uvode se širom Europe. Sve to utječe na putovanja. Zbog toga se turističke agencije odlučuju na Tursku i zemlje Bliskog istoka.

“Turska, recimo, ne mijenja pravila. Svi mijenjaju stalno pravila… i zbog toga je vjerojatno i najpopularnija Turska. Emirati su popularni i oni ne mijenjaju mjere. Svi ostali variraju. Što se tiče Omana, ni žive normalan život. Da biste ušli tamo morate biti cijepljeni i potreban je negativan PCR test”, pojašnjava Ahmed Nakić, iz turističke agencije Relax Tours.

S druge strane nepostojanje jedinstvene covid potvrde otežava bh. građanima put u EU zemlje. U isto vrijeme u BiH mjera skoro da i nema. Mjere za turiste, za razliku od ljeta, postrožila je i Italija. Neizvjesnost i promjene utječu na mnoge, a među njima je i Amra Salihćehajić, voditeljica projekata financiranih iz EU.

“Iz dana u dan je neizvjesna situacija šta će se dogoditi. Plan mi je bio da Novu godinu slavimo u Milanu. Međutim, prije deset dana su bile drugačije mjere, sada su druge i ostat ćemo na Balkanu za novu. Ne preporučujem nikome da ide, ako ne mora”, naglašava Amra Salihćehajić.

Do sada uvijek popularna Grčka također je precizirala mjere za ulazak.

“Negativan covid test je obavezan bez obzira na potvrdu o cijepljenju ili ranije preležanu bolest”, pojašnjava Milica Ristović-Krstić, ambasadorica BiH u Grčkoj.

Otežan je ulazak i u Sloveniju. Oni koji borave tamo, a među njima su roditelji Enise Šabanović, moraju poštovati jasne mjere.

“Što se tiče obilaska bilo čega… sjedenja u kafićima, restoranima, traže pri ulasku covid potvrde, kao i za sve šoping centre, možete imati PCR test ili da ste cijepljeni… mislim da sada traže i treću dozu”, prepričava nam Šabanović, mlada bh. građanka čiji su roditelji u Sloveniji.

Među europskim zemljama, gdje vladaju epidemiološke mjere, Mađarska se ističe kao zemlja gdje je najlakše otići i boraviti. Covid potvrda ili negativan test nisu potrebni. Maske uglavnom nisu obavezne.

“Naša baza putovanja je bila i: Italija, Španjolska, Francuska, pa i Grčka. Mi smo najviše putnika i izgubili jer se mjere tjedno mijenjaju. Iz tog razloga ne želimo se upuštati u rizik i da dođe do otkazivanja putovanja i da putnici imaju problema”, ističe Adin Čišić iz agencije SolAzur.

Zbog toga bh. građani na odmor sve češće idu u do sada ne baš često spominjane države. Za one koji pak žele posjetiti europske zemlje, kažu iz ambasada, informacije je potrebno provjeriti par dana prije polaska.Cijepljenje sada više nije samo stvar zdravlja nego je ona, uglavnom i uvjet za lakše putovanje.

Izvor:N1

error: Content is protected !!