Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković sastala se danas u Sočiju s ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovom. Turković i Lavrov su prvo razgovarali tête-à-tête, a potom i predvodili delegacije dvije države na razgovorima.  

Istaknuta je posebna važnost činjenice da se ovim susretom obilježava 25 godina diplomatskih odnosa Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije i međusobnog priznanja. Konstatirano je da su odnosi dobri, ali da postoji prostor za unapređenje, posebno u područjima ekonomije i kulture. Dogovoreno je da se intenzivira rad na međudržavnim ugovorima koji su u pripremi.  

Ministrica Turković je naglasila da je velika pažnja posvećena ekonomskoj suradnji i vanjskotrgovinskoj razmjeni, te da posjeta dolazi u vrlo važnom trenutku za Bosnu i Hercegovinu i cijelu regiju.  

Kada je u pitanju situacija u BiH i regiji, ministrica Turković je prenijela viđenje da su građani sve više zabrinuti i uplašeni, posebno nakon usvajanja zaključaka Narodne skupštine entiteta Republika Srpska, ističući da realizacija zaključaka može ozbiljno ugroziti mir i stabilnost naše zemlje i regije, ali i progres koji je zajedno napravljen posljednjih 26 godina.

Razgovarano je i o statusu OHR-a, čije je prisustvo u BiH utvrđeno Anexom 10 Dejtonskog sporazuma. 

Rusija, kao što je to i danas potvrđeno, stoji čvrsto na stanovištima Dejtona i uvažavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.  

Ministrica Turković je dodala da produbljivanje etničkih podjela, rušenje napretka i ustavnog poretka nije put ka trajnoj stabilnosti i miru nigdje u svijetu, pa tako ni na Zapadnom Balkanu.  

„Razgovore i dijalog o reformama moramo vratiti u institucije Bosne i Hercegovine. To je ono što podržava velika većina građana Bosne i Hercegovine i to je put koji mi biramo“, dodala je ministrica vanjskih poslova ocjenjujući današnje razgovore krupnim doprinosom poboljšanju odnosa i podrškom stabilizaciji prilika u našoj regiji.  

Nakon sastanka delegacija, ministar Lavrov je priredio i svečani ručak za bh. delegaciju koja je u Sočiju dočekana na najvišoj razini, priopćava Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!