Europa je skoro potpuno zaključana za turistička putovanja za treće zemlje, među kojima je i Bosna i Hercegovina. Provjerili smo gdje naši građani imaju mogućnost putovanja za predstojeće blagdane, kakva je zainteresiranost, ali i koja je opasnost od putovanja u inozemstvo, s obzirom na tešku epidemiološku situaciju. 

Većina europskih zemalja trenutno je zatvorena za turističke ulaske. I u onim zemljama gdje je moguće putovati, svakodnevno se mijenjaju pravila. Naš sugovornik podijelio je iskustva iz Švicarske, piše BHRT. 

ŽELJKO TRIŠIĆ

“Tražili su PCR test,sad ne znam kakvo će stanje biti kad se budem vraćao,stalno se nešto mijenja”. 

Turističke agencije nude novogodišnje aranžmane pretežno za zemlje bivše Jugoslavije. U ponudi su i putovanja na neke dalje destinacije, poput Dubaija, Maldiva i bližeg nam Istanbula, gdje je dozvoljen boravak turista uz dokaz o cijepljenju ili PCR test.


VANJA SAVIĆ, turistička agencija u Banjoj Luci

“Europa je zatvorena za bilo kakve događaje, jer je stanje tamo opet dosta ozbiljno tako da ne primaju turiste ni individualno, a kamoli organizirano, pa baš imate morati debeo razlog da navedete ako putujete uz priložene dokaze”.


Bilo koji da je razlog putovanja, dodatne mjere opreza su neophodne uz sve poznate epidemiološke zbog novog soja koji se brže širi od trenutnog delta.


dr. KOSANA STANETIĆ, načelnica Službe obiteljske medicine DZ Banja Luka
 
“Povećan oprez i za boravak na otvorenom ako putujete,obavezna distanca i na otvorenom,a ako je to nemoguće obavezna maska”.

Dok epidemiolozi nisu i neće predlagati zaključavanje i u BiH zbog novog soja, imunolozi smatraju da je neophodna veća kontrola na granicama.

Prije putovanja dobro se informirate o pravilima ulaska u neku zemlju. Te informacije možete pronaći na stranicinašeg Ministarstva sigurnosti, gdje jednostavno ukucate zemlju u koju putujete,pa je tako moguće provjeriti točne informacije. Ili se možete informirati i na službenim sajtovima Ministarstva za vanjske poslove zemlje u koju idete. 

Izvor:BHRT

error: Content is protected !!