Zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, Samir Kaplan, iskoristio je današnju sjednicu tog doma za iznošenje prizemnih optužbi prema vlasti u tom novoopečenom gradu zaključivši kako je HDZ BiH od njega napravio selo. 

Podsjećanja radi, Kaplan je na općinskom sudu u Čapljini nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora jer je zajedno sa Demirom Mahmutćehajićem i Ahmetom Ljubovićem nasilno prekinuo lokalne izbore u Stocu 2016. godine. Ova trojka tada je pobacala glasačke kutije te fizički napala Ivicu i Nikolu Perića te Marija Raguža.

Inače, danas se na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije našla točka o proglašenju Orašja, Lukavca, Konjica, Bosanske Krupe i Stoca gradom.

Kaplan je kazao da će glasati protiv takvih prijedloga jer je ranije utvrđeno da grad čine dvije i više općina. On se posebno fokusirao na Stolac iz kojeg dolazi.

Kaplan je replicirao zastupniku Damiru Mašiću koji je ranije kazao da će SDP podržati ove prijedloge.

– Kada smo nas dvojica (Mašić i Kaplan, op.) bili ministri u Vladi FBiH, tada su neke njegove stranačke kolege kojima je ego htio da se potpisuju kao gradonačelnici, a ne načelnici tražili status grada. Onda je to vidio Mujo, Haso, Jozo, pa rekao: “Daj i meni”. Da se razumijemo, ovdje nema ništa sporno, ali trebamo se držati Ustava FBiH, ako on kaže da se grad sastoji od dvije općine, onda je logično da to trebamo poštovati. I sada čitam obrazloženje, javio sam se protiv grada Stoca radi suštine, merituma, a to je pozivanje na nacionalne spomenike. Na listi je 30 spomenika. Vlast u Stocu HDZ-ova, koja je u ratu bila, a ovi sada koji su na vlasti od tih se nisu ogradili, od 30 spomenika, srušila je 16. I kada je od tih 16 obnovljeno desetak, te snage obnove, kojima sam pripadao, uvijek su imale opstrukciju, a pomoć nikada, od lokalne vlasti HDZ-a. I ja se sada trebam napraviti lud i kazati da u Stocu ima spomenika, načelnik predložio, i hajmo glasati za. To je stvarno vrijeđanje zdravog razuma i moralnih i etičkih vrijednosti – ispričao je Kaplan.

Ovaj bivši ministar kulture u platformaškoj Vlad FBiH nastavio je s optužbama prema HDZ-ovoj vlasti u Stocu.

– Tu sam se rodio, živio do 1993. i protjeran, pa sam se opet vratio. Ta se vlast nikada nije našalila da na bosanskom ili srpskom dostavi dokumente. Mene je stid ako nema materijala na hrvatskom u Zastupničkom domu FBiH i u takvoj situaciji sam tražio da se povuče točka. Moje kolege iz Stoca nije stid što za 30 godina nijedna točka nije dostavljena na bosanskom i na srpskom jeziku. To su razlozi što ću biti protiv. Ako se Stolac bude zvao gradom, neće mi biti krivo. Ja sam za to da se Stolac zove kasaba, on je bio šeher i za vrijeme turske vlasti, grad za vrijeme austrougarske vlasti, a sada je HDZ od njega napravio selo, kazao je Kaplan.

Na Kaplanovo izlaganje referirao se zastupnik HDZ-a BiH Mario Mikuliću.

– To što Kaplan iznosi su političke kvalifikacije. Posebno mi je zasmetalo da negdje gdje je HDZ na vlasti, kaže nakaradno, katastrofalno, spominje ratna zbivanja. Što se tiče samog Stoca, pročitat ću iz jednog od medija naslov: “Salmir Kaplan osuđen na dvije godine zatvora zbog prekida izbora u Stocu” – rekao je Mikulić.

Mikulić je kazao i to da Kaplan svojim riječnikom i postupcima u tom visokom zakonodavnom domu najbolje govori o sebi i svojim postupcima.

-On je sam najbolje potvrdio sve što sam rekao o njegovom ponašanju, rekao je Mikulić.

Replicirao mu je Kaplan.

– Kolega je vjerojatno iz zapadne Hercegovine i nema pojma kakva je situacija u Stocu. Naravno da sam vodio politički govor, nisam znanstveni. Dali ste šlagvort mom izlaganju pročitavši naslov da sam osuđen na dvije godine zbog prekida izbora u Stocu. Takva presuda pokazuje koliko HDZ kontrolira taj jadni sud u Čapljini, tu jadnu sudnicu koja neće da sluša kad obrana nešto izlaže – rekao je Kaplan.

Mikulić je, referirajući se ponovno na Kaplanovo izlaganje kazao da je nevjerojatno da Kaplan uopće ne zna da on dolazi iz HNŽ-a te da je to najbolj dokaz koliko on zapravo “poznaje” svoju izbornu jedinicu.

/HMS/

error: Content is protected !!