Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prihvatio je većinom glasova na sjednici Prijedlog zakona o plinovodu Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska.

Predlagač zakona, Federalna vlada, obrazlaže da je „Južna interkonekcija ključna za održavanje sigurnosti opskrbe prirodnim plinom na području cijele FBiH, kao i za diversifikaciju izvora i pravaca opskrbe prirodnim plinom“. Ističe da je taj projekt jedan je od strateški najvažnijih u oblasti energetike u FBiH.

“Razlog za realizaciju ovog projekta nije samo činjenica da je Federacija BiH ovisna o samo jednom izvoru i pravcu opskrbe, već i u tome što postojeći plinovod, izgrađen 1979. godine, karakterizira zastarjelost te velika opterećenost tijekom zimskih perioda kada je potrošnja plina najveća”, navedeno je iz Vlade.

Zakonom se uređuju pitanja od značaja za realizaciju projekta izgradnje plinovod na pravcu Zagvozd, u Hrvatskoj, do Posušja, na jugozapadu BiH, te dalje, pravca prema Tomislavgradu, Kupresu, Bugojnu te Novom Travniku i Travniku, s odvojkom za Mostar.

Zakon, kako je navedeno, uređuje i pitanja koja se tiču načina financiranja, eksproprijacije zemljišta te infrastrukturu projekta s objektima na plinovodu i točku interkonekcije.

“Koordinate točke interkonekcije transportnih sustava definiraju se posebnim sporazumom između dva susjedna operatora transportnih sustava, a to su Gospodarsko društvo za proizvodnju i transport gasa BH-Gas d.o.o. Sarajevo iz BiH i Plinacro d.o.o. iz Republike Hrvatske”, navela je Vlada FBiH.

Za investitora je određen BH-Gas, a projekt treba realizirati u dvije faze.

Gradnja plinovoda će biti financirana, kako je priopćeno, iz sredstava međunarodnih institucija osiguranih kroz kreditna zaduženja i grantove te vlastitim sredstvima investitora. Otplata kredita će biti osigurana prihodima ostvarenim naplatom transportnih/tranzitnih tarifa.

BiH se opskrbljuje plinom putem Turskog toka koji se proteže od Rusije do Turske preko Crnog mora, ima kapacitet od 31,5 milijardi kubnih metara plina godišnje.

Isporuka plina putem ovog toka u Federaciji BiH počela je u travnju ove godine.

BiH je do tada ruski plin dobivala plinovodom koji je išao preko Ukrajine i Mađarske, odakle je dalje transportiran u Srbiju, a u BiH ulazio na jedinom ulaznom terminalu u mjestu Šepak kod Zvornika, na istočnoj granici između BiH i Srbije.

Zastupnički dom prihvatio je na sjednici izmjene federalnog Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, koje nalažu povećanje naknada za tuđu njegu i pomoć ratnim vojnim invalidima kojima je u svakodnevnom životu, njega od druge osobe neophodna.

Za korisnike prve grupe invaliditeta je predloženo povećanje naknada za 200 posto, druge za 140 posto, a treće za 100 posto.

Ovaj zakon predložili su zastupnici Stranke demokratske akcije, a da bi stupio na snagu, potrebno je da ga, kao i svaki drugi zakon, prihvati i Dom naroda.

/Fena/HMS/

error: Content is protected !!