Tijekom blagdanskog razdoblja, uz vjerska slavlja i obiteljska okupljanja, nerijetko dolazi do nepropisne uporabe pirotehničkih sredstava  kao i do prekomjerne konzumacije alkoholnih pića, što za posljedicu može imati ozljeđivanje ljudi i materijalnu štetu na javnim dobrima i privatnoj imovini građana.

U cilju sprječavanja neželjenih ponašanja, Uprava policije MUP-a ŽZH zavodi akciju “Mir i dobro” koja će se realizirati u razdoblju od 22.12.2021. do 8.01.2022. godine na području cijele Županije Zapadnohercegovačke.

Kako bi predstojeći božićni i novogodišnji blagdani protekli u miru i u dostojanstvenom ozračju pozivamo građane da pirotehnička sredstva koriste sukladno zakonskim odredbama, što je u njihovom interesu kao i u interesu cijele zajednice, navodi se u priopćenju.

Zakonske odredbe

Oblast prometa i uporabe pirotehničkih sredstava u Županiji Zapadnohercegovačkoj uređena je Zakonom o eksplozivnim tvarima za gospodarsku uporabu (“Narodne novine Županije Zapadnohercegovačke”, broj:20/13). Tim Zakonom kategorizirana su četiri razreda pirotehničkih sredstava, kako slijedi:

Pirotehnička sredstva razreda I. – pirotehnička sredstva za vatromete koja predstavljaju vrlo nizak rizik i zanemarivu razinu buke i koja su namijenjena za uporabu u ograničenim prostorima, uključujući i pirotehnička sredstva za vatrometa namijenjena za uporabu unutar stambenih zgrada,

Pirotehnička sredstva razreda II. – pirotehnička sredstva za vatromete koja predstavljaju nizak rizik i nisku razinu buke i koja su namijenjena za vanjsku uporabu u ograničenim prostorima,

Pirotehnička sredstva razreda III. – pirotehnička sredstva za vatromete koja predstavljaju srednji rizik, koja su namijenjena za vanjsku uporabu na velikim otvorenim prostorima i čija razina buke nije štetna za ljudsko zdravlje,

Pirotehnička sredstva razreda IV. – pirotehnička sredstva za vatromete koja predstavljaju visok rizik, koja smiju koristiti samo osobe sa stručnim znanjem (uobičajeno poznata kao sredstva za profesionalnu uporabu) i čija razina buke nije štetna za ljudsko zdravlje.

Pirotehnička sredstva razreda I. mogu se prodavati na malo tijekom cijele godine, i osobama mlađim od 18 godina, u prodavaonicama i kioscima.

Pirotehnička sredstva razreda II. mogu se prodavati na malo osobama starijim od 18. godina, samo u vremenskom razdoblju od 01. prosinca. – 01. siječnja (petarde i sl.)

Uporaba pirotehničkih sredstva razreda II. zabranjena je u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca.

U vremenskom razdoblju od 26. prosinca do 2. siječnja dopuštena je uporaba pirotehničkih sredstava razreda II., ali ni tada ih se ne smije uporabljivati u zatvorenim prostorijama i na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba.

Nabava i prodaja pirotehničkih sredstava razreda III i IV dozvoljena je samo pravnim i fizičkim osobama koje imaju nabavnu dozvolu koju je izdalo nadležno tijelo MUP-a.

Za prodaju i upotrebu pirotehničkih sredstava, koje se vrše suprotno gore navedenim zakonskim odredbama, zapriječene su novčane kazne.

Apel građanima

Pozivamo sve građane, i odrasle i djecu, na odgovornu uporabu pirotehničkih sredstava, kako bi predstojeći blagdani protekli u miru i u dostojanstvenom ozračju.

Apeliramo na roditelje da djeci ne kupuju pirotehnička sredstava koja su neprimjerena njihovu uzrastu, te da upozore djecu na opasnosti do kojih može dovesti nepažljiva ili nestručna uporaba pirotehničkih sredstava.

Također, apeliramo na građane da ne bacaju pirotehnička sredstva na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi, da ne koriste pirotehniku u zatvorenim prostorima, da ne bacaju pirotehnička sredstva prema drugim osobama ili životinjama, te da ne koriste pirotehnička sredstva izvan dozvoljenog razdoblja.

Tijekom akcije biti će povećana prisutnost policije na javnim mjestima gdje se okuplja veći broj osoba u cilju odvraćanja od zloupotreba pirotehničkih sredstava, te od činjenja drugih prekršaja. Također, vršit će se kontrola prometa s naglaskom na najteže prometne prekršaje kao što su upravljanje motornim vozilima pod utjecajem alkohola, kao i bez položenog vozačkog ispita, itd. U suradnji s nadležnim inspekcijama vršit će se pojačana kontrola objekata u kojima se vrši prodaja pirotehničkih sredstava.

Uz želju da predstojeći blagdani proteknu u miru i u dostojanstvenom ozračju vjernicima želimo čestit Božić a svim građanima želimo sretnu i uspješnu Novu godinu, priopćeno je iz MUP-a ŽZH.

Izvor: MUP ŽZH

error: Content is protected !!