Ustavni sud je jučer odlučio da su COVID potvrde u zdravstvu i socijalnom sektoru opravdane i nediskriminirajuće te da nema razloga za ocjenu ustavnosti. O COVID potvrdama u javnom sektoru Ustavni sud će odlučivati potkraj siječnja kada dođe tražena dokumentacija od Vlade Republike Hrvatske. Nacionalni stožer za civilnu zaštitu svaku iduću mjeru morat će obrazložiti i objasniti javnosti. Sandra Benčić iz platforme Možemo kazala je u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” kako jučerašnje odluke Ustavnog suda nisu neočekivane jer je Ustavni sud ponovio neka stajališta koja je već naveo, a to zabrinjava.  

Benčić: Veliko narušavanje načela vladavine prava

– Ustavni sud je ponovio svoj stav da nije nadležan, dakle proglasio se nenadležnim da odlučuje o tome hoće li se odluke o ograničavanju ljudskih prava donositi po članku 16. ili po članku 17. te je to prepustio saborskoj većini, koja je ista ona većina koja tvori Vladu. A to je osnova našeg zahtjeva koji smo podnijeli za ocjenu ustavnosti za COVID potvrdama u javnim službama, kazala je.

Dodala je kako je tako dopušteno Vladi da sama uređuje i ograničava pitanja ljudskih prava. Naglasila je kako je to, prema njezinu mišljenju, izrazito veliko narušavanje načela vladavine prava i nešto o čemu je potrebna dulja javna diskusija.

Istaknula je kako je ipak dobro što se jučer naglasilo da postoji razlika o razmjernosti i nužnosti između uvođenja COVID potvrda u zdravstvu i socijalnom sektoru i onoga o čemu će se odlučivati, a to je opća obaveza uvođenja COVID potvrda u javni sektor. 

Kolarić: Postoji prostora za poboljšanje

Potpredsjednik SDP-ova Zdravstvenog savjeta Branko Kolarić rekao je kako su COVID potvrde zamjena jer Hrvatska nema obavezno cijepljenje te da potvrde osiguravaju smanjenje rizika obolijevanja za one osobe koje nisu cijepljene.

– One imaju smisla u smanjivanju epidemiološkog rizika. Ono što je Ustavni sud rekao, kako se treba obrazložiti odluke o COVID potvrdama, apsolutno treba, jer u cijeloj ovoj krizi mi imamo donošenje odluka bez dokumentacije kako i zašto su donijete. Sigurno ćemo se ovim baviti idućih deset godina gledajući što se događalo, rekao je.

Kolarić je kazao kako nema zapisnika ni materijala kad je riječ o odlukama Znanstvenog vijeća, čiji je i on bio član, ali i Nacionalnog stožera civilne zaštite.

– A to bi poboljšalo odgovor građana na mjere, dodao je.

Istaknuo je kako postoji prostor za poboljšanje.    

Bošnjaković: Odluka Ustavnog suda je dobrodošla

Dražen Bošnjaković
iz HDZ-a kazao je kako Nacionalni stožer civilne zaštite mora napraviti formalno obrazloženje gdje će se točno navesti zašto je neka mjera uvedena.

Smatra da je odluka Ustavnog suda dobrodošla.

Bošnjaković je naglasio kako je Ustavni sud jučer sve konkretno obrazložio te da nema diskriminacije vezano uz COVID potvrde i da se pazilo na one najranjivije osobe. 

Grmoja: Imali smo dvostruka mjerila i dvostruke kriterije; Benčić: Treba uvesti neovisno tijelo za kontrolu potpisa

Nikola Grmoja
(Most) istaknuo je kako se odnos snaga u Hrvatskom saboru može promijeniti jedino referendumom za koji je Most prikupljao potpise.

– Mi želimo promijeniti članak 17. i u njega uvesti epidemiju ili pandemiju i tada će biti nedvojbeno jasno koji članak treba primijeniti u upravljanju ovom krizom, a što se tiče svega ostaloga sasvim je jasno, a i mi smo o tome govorili, da trebaju postojati nekakve brojke zaraženih ili onoga što se događa u društvu i na temelju toga treba donositi mjere, rekao je Grmoja.

Dodao je kako se u Hrvatskoj događalo da su se mjere donosile kako je to odgovaralo vladajućima i zato oni i bježe od dvotrećinske većine.

– Imali smo dvostruka mjerila i dvostruke kriterije, i tu se Stožer kompromitirao, naglasio je.

Grmoja je kazao kako će Most sutra imati tiskovnu konferenciju na kojoj će reći točan datum predaje potpisa.

Istaknuo je kako su prikupili dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma.

– Eliminirat ćemo i duple i nečitke potpise, tako da nema manipulacije, kazao je.

Grmoja je kazao kako postoji veliko nezadovoljstvo ljudi u društvu.

“Treba imenovati povjerenstvo koje bi nadziralo pregledavanje potpisa za raspisivanje referenduma”

Benčić je dodala kako treba imenovati povjerenstvo koje bi bilo neovisno te bi nadziralo pregledavanje potpisa za raspisivanje referenduma. Dodala je kako bi trebalo izmijeniti i Zakon o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Dodala je kako su epidemiološke mjere potrebne, a i COVID potvrde, ali treba znati na temelju čega su se donosile neke odluke.

Bošnjaković se složio da bi se moglo napraviti neovisno povjerenstvo za pregledavanje potpisa za raspisivanje referenduma.

Kolarić se također slaže da bi povjerenstvo bilo dobro osnovati.

Cijelu emisiju pogledajte u nastavku.

izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!