I jučer se nastavio trend smanjenja broja novozaraženih koronavirusom – imali smo 2803 nova slučaja, 270 manje nego prije tjedan dana. Umrlo je još 47 osoba. U bolnicama se liječi više od 2100 ljudi, od kojih je 263 na respiratoru. A virus i nakon preboljenja muči mnoge, pa je u Zagrebu otvorena post-kovid poliklinika.

Podaci županijskih stožera:

U Osječko-baranjskoj županiji 270 novozaraženih, troje preminulih
● U Zagrebačkoj županiji 251 novi slučaj 
● U Koprivničko-križevačkoj županiji 137 je novozaraženih, jedna osoba preminula
● U Varaždinskoj županiji 122 novozaraženih, dvoje preminulih
● U Međimurskoj županiji 116 novozaraženih, dvoje preminulih
● U Karlovačkoj županiji 108 novozaraženih, jedna osoba preminula
● U Vukovarsko-srijemskoj županiji 101 novozaraženi
● U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 77 novih slučajeva, jedna osoba preminula
● U Sisačko-moslavačkoj županiji 144 su novozaražene osobe
● U Požeško-slavonskoj županiji 40 novih slučajeva zaraze
● U Ličko-senjskoj županiji 23 novozaraženih

Prof.dr. Bruno Baršić, voditelj Kriznog stožera KB Dubrava gostujući u Studiju 4, rekao je da je u KB Dubrava zadnjih dana manji pritisak, te da u ovom trenutku imaju oko 90 pacijenata u respiratornom centru i manje od 20 pacijenata u jedinicama intenzivnog liječenja.

Mjere u doba blagdana

Davor Božinović
, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova za emisiju Hrvatskog radija “A sada Vlada” osvrnuo se na mjere u doba blagdana.

– Očekivano je da će se ljudi okupiti. S druge strane potpuno je jasno da je svako veće okupljanje rizik. Razgovarat ćemo s predstavnicima ugostiteljskog sektora da vidimo, ukoliko se donese odluka, a vjerojatno će se donijeti da se produži sat-dva rad ugostiteljstva, odnosno dopusti okupljanje, što se sve može poduzeti da bi se taj rizik umanjio, rekao je.

Omikron varijanta

Zbog omikron-varijante koronavirusa – mnoge europske zemlje uvode restrikcije uoči blagdana. Omikron je izoliran i u Hrvatskoj. Za to je zaslužna doktorica Željka Mačak Šafranko. U Dnevniku je istaknula da je to važno za našu znanstvenu zajednicu jer postignuta je suradnja sa znanstvenicima iz drugih institucija i država. 

Covid potvrde

Covid-potvrde u zdravstvu i socijali u skladu su s Ustavom, odlučio je jučer Ustavni sud s 10 glasova ZA i 3 protiv. Prigovori na epidemiološke mjere ocijenjeni su neosnovanima jer predlagatelji nisu dokazali da se nejednako postupa prema pojedincima na temelju toga jesu li se cijepili ili nisu.

Jedino novo u odlukama Ustavnoga suda zapravo je to što se Stožeru naređuje da ubuduće mora svaku odluku koju donosi temeljito objasniti.

Odluke Ustavnoga suda ne odnose se na referendum za koji je MOST prikupljao potpise.  

Koronavirus u svijetu

Francuska bi uskoro mogla dnevno imati 100 tisuća novih slučajeva COVIDA-19, rekao je ministar zdravstva Olivier Veran, što bi bio porast od trenutnih 70 tisuća, dok se zemlja bori s petim valom epidemije.

Očekivani životni vijek u Sjedinjenim Državama u 2020. je skraćen za 1,8 godina, konačni su službeni podaci. To je najveći pad broja stanovnika u više od 75 godina, a velikim je dijelom uzrokovan posljedicama pandemije COVIDA-19.

Europske zemlje uvode mjere kako bi se nosile s porastom broja slučajeva COVID-a u trenutku dok omikron-varijanta postaje dominantna varijanta virusa, a u svijetu sve više vlada poziva stanovnike na treću dozu cjepiva.

Izrael najavljuje četvrtu dozu za starije od 60

Izrael je objavio da će ponuditi četvrtu dozu cjepiva protiv COVID-a ljudima starijim od 60 godina i zdravstvenim djelatnicima, zbog straha od širenja omikrona. U zemlji je zabilježeno 340 slučajeva nove varijante koronavirusa, a jučer je potvrđena i jedna smrt. Preporuka je da se četvrta doza primi četiri mjeseca nakon treće.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!