Zagrebački Županijski sud nepravomoćno će presuditi bivšem dugogodišnjem predsjedniku Hrvatske gospodarske komore Nadanu Vidoševiću u slučaju koji je postao poznat pod imenom Remorker. Riječ je o tvrtki Igora Premilovca preko koje je Vidošević, tvrdi optužnica, izvukao oko 40 milijuna kuna iz komore kojoj je bio na čelu. Sudac Zdravko Majerović najavio je objavu presude u 14 sati.

Uz Vidoševića na optuženičkoj klupi u ovom slučaju ostali su i njegova dugogodišnja najbliža suradnica Zdenka Peternel, bivša voditeljica računovodstva HGK Josipa Miladinov i njezina zamjenica Jasna Mikić. Pred kraj suđenja USKOK je odustao od progona Jadranke Ivčić, nekadašnje potpredsjednice Nadzornog odbora Kraša, optužene zbog nabave bagera za Vidoševićevo imanje u Gorskom kotaru.

Preostalih četvero suoptuženika za izvlačenje milijuna iz HGK prije suđenja priznalo je nedjela te su osuđeni uglavnom na društveno koristan rad nakon nagodbe s tužiteljstvom. To su ključni akteri afere “Remorker” – Igor Premilovac, koji je prvi progovorio kako je preko svoje češke tvrtke Remorker naplaćivao fiktivne račune i ‘oprani’ novac uz proviziju vraćao u Hrvatsku, te marketinški stručnjak Davor Komerički, koji je Vidoševića povezao s lancem izvlačenja novca iz HGK.

Osim njih sporazumno su osuđeni i Vidoševićeva nekretninska savjetnica Vesna Rodić te Jasna Mrakovčić Grubić, koja je priznala da je uz Vidoševića iz HGK izvlačila novac lažirajući kupnju umjetničkih slika.

Drugi krak “Remorkera” protegnuo se do Hrvatskih autocesta, a kao glavni osumnjičenik u tom dijelu istrage optužen je bio bivši HDZ-ov ministar i zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta, koji je u rujnu 2019. nepravomoćno oslobođen.

Optužnica iz srpnja 2015.Optužnicom u aferi “Remorker”, koju je USKOK protiv Vidoševića i još osam osoba podignuo u srpnju 2015., predloženo je da se Vidoševiću oduzme nerazmjer imovine s primanjima u iznosu od 33,4 milijuna kuna. No novo vještačenje pokazalo je da je Vidošević 26 nekretnina i 444 umjetnine, vrijednih 22,4 milijuna kuna, stekao legalnim putem pa je sumnjivo ostalo još samo 9,2 milijuna kuna.

USKOK je stoga sredinom prosinca prošle godine odustao od zahtjeva za proširenim oduzimanjem imovinske koristi Vidoševiću i njegovoj obitelji nakon što je utvrđeno da je nerazmjer u Vidoševićevim prihodima i rashodima manji od protupravne imovinske koristi koja mu se stavlja na teret.

Od Vidoševićeve imovine pod državnom blokadom su vila na Prekrižju poznata po zbirci umjetnina i prepariranih životinja skrivenih u tajnom ‘bunkeru’ otkrivenom tijekom istrage koja je počela još potkraj 2013. Blokirano je i imanje u Gorskom kotaru, tri kuće za odmor u Nemiri kod Omiša, veća količina zlatnog nakita i satova, lovačko oružje i umjetnine.

Proglasi li sud Vidoševića krivim, novac mu neće oduzeti država već HGK, čiji je odvjetnik prema Vidoševiću podnio imovinskopravni zahtjev od 35,5 milijuna kuna, ali i Kraš zbog kupnje bagera za imanje u Gorskom kotaru.

Vidošević, s druge strane, u potpunosti odbacuje krivnju i tvrdi da je Komerički s Premilovcem ‘oprao’ svoj novac te tužiteljstvo osim njihovih iskaza protiv njega nema ni jedan utemeljen dokaz.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!