“Reorganizacijom Federacije Bosne i Hercegovine do financijske stabilnosti općina i gradova” naziv je rada koji je dr. sc. Drago Martinović iz Širokog Brijega predstavio na 11. Međunarodnoj znanstveno-stručnoj konferenciji „Razvoj javne uprave” održanoj u Vukovaru. Ovih dana navedeni rad je objavljen u Zborniku radova sa 11. Međunarodne znanstveno-stručne konferencije.

“Jedan od ključnih elemenata samoupravnosti jedinica lokalne samouprave je materijalno-financijski prema kojemu jedinice lokalne samouprave trebaju posjedovati materijalna i financijska sredstva za provođenje svojih nadležnosti. Prihod od neizravnih poreza, ponajprije porez na dodanu vrijednost, je najvažniji porezni prihod koji ostvaruju općine i gradovi u Bosni i Hercegovini. U radu je prikazana analiza i usporedbe proračuna, odnosno poreznih prihoda gradova i općina u entitetima Bosne i Hercegovine: Federaciji Bosne i Hercegovine i Republici Srpskoj”, stoji između ostalog u sažetku rada “Reorganizacijom Federacije Bosne i Hercegovine do financijske stabilnosti općina i gradova”.

Prema rezultatima provedene analize poreznih prihoda u 2019. godini od ukupnih 100% poreznih prihoda od neizravnih poreza jedinica lokalne samouprave na razini Bosne i Hercegovine za Brčko distrikt BiH je izdvojeno 3,43%, za jedinice lokalne samouprave u Republici Srpskoj 6,52%, a za jedinice lokalne samouprave u Federaciji BiH 4,62%. Na temelju navedenih podataka vidljivo je da su izdvajanja za jedinice lokalne samouprave u Republici Srpskoj veća iako su ukupni javni prihodi dvostruko manji, a ovaj entitet ima i znatno manji broj jedinica lokalne samouprave.

Prema rezultatima istraživanja provedenih u sklopu ovoga rada potvrđena je postavljena hipoteza da bi se reorganizacijom Federacije BiH na tri razine vlasti došlo do financijske stabilnosti općina i gradova, ali i stabilnosti same države Bosne i Hercegovine.  Za reorganizaciju Federacije BiH je potreban konsenzus političkih stranaka (bošnjačkih i hrvatskih parlamentarnih političkih stranaka), da se poštujući Daytonski sporazum i načela jednakopravnosti konstitutivnih naroda pronađe kompromisno rješenje, a to je uspostavljanje federalnih jedinica na etničkim i ekonomskim kriterijima. Financijski (ekonomski) kriteriji potvrđuju postavljenu hipotezu da je za financijsku stabilnost općina i gradova, ali i stabilnost države Bosne i Hercegovine ponajprije nužna reorganizacija Federacije BiH koja bi bila s tri razine vlasti. Nakon reorganizacije Federacije BiH stvorile bi se pretpostavke za izradu i usvajanje jedinstvenog Zakona o pripadnosti javnih prihoda na razini Bosne i Hercegovine.


11. Međunarodna znanstveno-stručna konferencija „Razvoj javne uprave“ održana je u organizaciji Veleučilišta „Lavoslav Ružička“ iz Vukovara i Pravnog fakulteta „Josipa Jurja Strossmayera“ Sveučilišta u Osijeku, pod pokroviteljstvom Ministarstva pravosuđa i uprave Republike Hrvatske. 

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!