Cijene električne energije za gospodarstvo u Srpskoj od 1. siječnja iduće godine biti će veća od 15 do 20 odsto, do kraja 2022. godine od povećanja će biti pošteđeni gospodarstvenici koji su potpisali dvogodišnji ugovor sa “Elektroprivredom RS”, a ovo povećanje će neminovno dovesti i do rasta cijena krajnjih proizvoda.

Do skoka cijena struje došlo je na svjetskom i europskom tržištu, a u većini zemalja EU veleprodajna cijena električne energije na burzi premašila je 400 eura po kilovat-satu. Tako je cijena isporuka struje u Francuskoj skočila na 442 eura po kilovat-satu, u Njemačkoj do 431 eura, a u baltičkim državama do 413 eura.

Da povećanje cijena ovog energenta neće preskočiti ni Republiku Srpsku, potvrđeno je za Nezavisne novine, a za danas je najavljen i sastanak predstavnika Gospodarske komore RS, Ministarstva energetike RS, Unije udruženja poslodavaca RS i “Elektroprivrede RS” s premijerom RS Radovanom Viškovićem, na kojem će riječi biti upravo o poskupljenju električne energije za gospodarske subjekte.

U “Elektroprivredi RS” (ERS) su priopćili kako će cijene struje za gospodarstvo unatoč poskupljenju i dalje biti najniže u regiji, te da će i ubuduće biti i do pet puta niža za potrošače iz ove kategorije u odnosu na burzovne cijene.

“Burzovne cijene električne energije trenutno iznose oko 250 eura po megavat-satu i, u odnosu na njih, ERS svojim kupcima nudi popuste od 52 do 82 posto, s tim što bolnice, vodovodi i javna rasvjeta imaju povlašten položaj u odnosu na sve ostale kategorije kupaca koji se opskrbljuju po tržišnim uvjetima i za njih će cijene struje biti čak pet puta niže od tržišnih”, istakli su u ERS.

U ovom poduzeću su najavili da će i cijene struje za poljoprivredne potrošače biti povoljne, odnosno četiri puta niže od tržišnih.

Naveli su da će javne ustanove u plaćati električnu energiju tri i po puta jeftiniju od burzovne, a trgovine, sektor rudarstva, građevine i prometa ostvarivat će popuste od čak 65,6 posto.

“Želimo naglasiti da za kupce koji su ugovore o opskrbi sa ERS potpisali na dvije godine u studenom 2020. godine cijene električne energije ostaju iste i u 2022. godini”, kazali su u ERS.

Dodali su da je za ostale potrošače iz kategorije gospodarstva u tijeku potpisivanje novih ugovora o tržišnoj opskrbi.

“Zbog stalnih turbulencija i drastičnog skoka cijena na slobodnom tržištu, ERS će svojim potrošačima osigurati ugovore do kraja 2022. godine”, rekli su u ERS.

Izvor:nezavisne.com

error: Content is protected !!