Za ulazak u Dansku uskoro će biti potreban negativan test na koronavirus, neovisno o tome je li osoba cijepljena, a strože restrikcije zbog pandemije uvodi i Finska, prenose u srijedu agencije. 

Danski ministar zdravlja Magnus Heunicke rekao je na konferenciji za novinare u Kopenhagenu u srijedu da će za ulazak u zemlju uskoro biti potreban negativan covid test, neovisno o tome je li osoba cijepljena.

Mjeru još mora odobriti Odbor za epidemije danskog parlamenta prije nego stupi na snagu.

Heunicke je predložio i da covid potvrda bude potrebna i za korištenje teretana, koje su do sada iz toga bile izuzete.

Nova omikron varijanta koronavirusa brzo se širi i već je postala dominantna u zemlji, rekao je ministar.

Sedmodnevna incidencija u Danskoj najviša je u EU-u.

Vlada je zbog toga ponovno uvela niz restrikcija. Od Božića povećat će se kapaciteti za testiranje, a booster doze davat će se četiri i pol mjeseca nakon druge doze umjesto šest. 

Nove restrikcije uvela je i Finska.

Od Božića pubovi će morati zatvoriti vrata u 22 sata, a od 28. prosinca u 18 sati, dok će se restorani zatvarati u 20 sati. Alkohol će se smjeti posluživati samo do 17 sati.

Barovima i noćnim klubovima biti će dopušteno popuniti samo pola kapaciteta, a restorani 75 posto.

Te i druge mjere objavila je premijerka Sanna Marin u utorak kasno navečer nakon dugih pregovora. Sve će biti na snazi do sredine siječnja. 

Uvode se i strože mjere na granici.

Od 28. prosinca za ulazak u Finsku bit će potreban negativan test na koronavirus ne stariji od 48 sati, uz covid potvrdu.

To vrijedi za strane državljane, osobe koje nemaju prebivalište u zemlji te ako se radi o posjetu za koji ne postoji hitan razlog.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!