Ravnatelj Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) upozorio je u srijedu da ne treba gajiti iluziju da je docjepljivanje dovoljno kako bi se svijet oslobodio pandemije covida-19. 

“Nijedna zemlja neće moći izaći iz pandemije pomoću docjepljivanja i ono nije ‘zeleno svjetlo’ za proslave kakve se planiraju”, rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus, glavni ravnatelj WHO-a, na tiskovnoj konferenciji u Ženevi, nekoliko dana prije Božića.

“Programi neselektivnog docjepljivanja imaju sve izglede da produlje pandemiju, a ne da je zaustave, jer se raspoložive doze usmjeravaju u zemlje s ionako visokom stopom procijepljenosti, dajući tako veću mogućnost virusu da se širi i mutira”, istaknuo je Tedros.

“Važno je prisjetiti se da veoma veliku većinu hospitaliziranih i umrlih čine necijepljeni, a ne oni koji nisu primili treću dozu”, istaknuo je, dodajući: “I moramo biti jasni” u vezi s činjenicom da su “cjepiva i dalje djelotvorna i protiv delte i protiv omikron varijante”.

Stručni odbor WHO-a za politiku cijepljenja (SAGE) navodi da je najmanje 126 zemalja već objavilo upute o primanju docjepne (tzv. booster) doze i o dopunskom cijepljenju (primjerice djece) a 120 je već počelo kampanju u tom smislu.

To su uglavnom bogate i zemlje sa srednjim dohotkom a “nijedna siromašna zemlja još nije počela program docjepljivanja”, ističe SAGE u priopćenju objavljenom u srijedu poslijepodne.

WHO je također objavio da zasad nema dovoljno podataka o novoj omikron varijanti koronavirusa kako bi rekao je li ona zaraznija od delte.

“Ova varijanta nedovoljno dugo kola među stanovništvom širom svijeta”, rekla je WHO-ova tehnička direktorica za covid-19 Maria van Kerkhove.

Naglasila je da su podaci za novu varijantu, prvi put identificiranu u Južnoafričkoj Republici i u Hong Kongu u studenom, još uvijek “zbrkani”, dok zemlje prijavljuju njezinu prvu pojavu i širenje.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!