Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas na pres-konferenciji u Istočnom Sarajevu da je stanje u BiH dovedeno do potpunog apsurda, “jer dva od tri konstitutivna naroda ne podržavaju njeno kretanje onako kako su zamislili Bošnjaci”.

– Dva od tri konstitutivna naroda ne podržavaju kretanje BiH onako kako su to Bošnjaci zamislili. Oni bi da Hrvatima biraju predstavnike, a Srbima bi oduzimali šume, zemljište i sva prava i još bi da im aplaudiramo. Bošnjačka strana je pokrenula harangu jer nije imala odgovore na pitanja Republike Srpske o kršenju Dejtonskog sporazuma. Oni žele da pribave sebi pravo da brane BiH, a mi mislimo da branimo i Republiku Srpsku i BiH, pozivajući se na slovo Daytonskog sporazuma i slovo Ustava BiH – rekao je Dodik.

Podvukao je da BiH nije ono što je muslimansko-političko viđenje BiH.

– BiH je slovo Ustava i Daytonskog sporazuma, a ne mišljenje koje se pokušava orkestrirano nametnuti – kaže Dodik.

Istakao je da BiH mora normalizirati odnose sa Srbijom, Hrvatskom i drugim zemljama.

Također, naveo je da je Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH stavljena pod potpunu kontrolu Bošnjaka.

– U okviru centara obavještajne zajednice u Sarajevu, Obavještajna agencija BiH je potpuno stavljena pod kontrolu muslimanske strane. Stavila je pod ozbiljan obavještajni tretman isključivo Republiku Srpsku i Srbiju, da prati svakoga od funkcionera i svakoga od odgovornih osoba i pokušavaju da nametnu atmosferu o odgovornosti koju kreiraju. Obavještajna služba djeluje tako što imate situaciju da operativno prati sve, pokušava da kriminalizira pojedince i firme u RS-u – kazao je Dodik.

Naglasio je da postojanje Suda i Tužiteljstva BiH nije u skladu s Ustavom i Daytonskim sporazumom, te da su nastali nametanjem od strane visokog predstavnika.

– Ovakvom Sudu i Tužiteljstvu ne smijemo prepustiti sudbinu Republike Srpske – konstatirao je Dodik.

Najavio je da će se obilježiti 30 godina postojanja Republike Srpske.

– Planiramo da tim povodom održimo niz manifestacija. Pozivam sve građane da istaknu zastavu Republike Srpske na svim vidnim mjestima, na svojim kućama, balkonima, automobilima – poručio je Dodik na današnjoj pres-konferenciji.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!