Gvardijan Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla u Tuzli fra Željko Nikolić poručio je u božićnoj poruci da je današnji svijet postao tjeskobno mjesto straha, distanciranja, isključivanja drugoga, svijet zidova i nepovjerenja.

Globalna pandemija, najava ratova, borba za moć i utjecaj, podvukao je fra Željko na današnjem čitanju božićne poruke, rezultiraju i globalnom psihozom straha, mržnje, isključivanjem stranaca i ljudi drugačijih uvjerenja i religija.

– Kao da su zaboravili da svijet i međuljudski odnosi počivaju na načelima pravednosti, solidarnosti, odgovornosti i ljubavi čovjeka za čovjeka. U svim ovim pandemijom i globalnom politikom narušenim unutarsvjetskim procesima stradava upravo taj čovjek pojedinac, po kršćanskoj vjeri i antropologiji Božije stvorenje sa dostojanstvom i svojim pravima, koja su iznad svakoga uskogrudnog političkog ili ekonomskog interesa. Božić je poput cjepiva, u čovjeka polaže antitijela koja kreiraju smisao života u svijetu kojim luta, on razbija nametnute strahove čovjeka od čovjeka i pronalazi nove putove obnove povjerenja među ljudima – ustvrdio je on. 

Fra Željko podvlači da poruku koja razbija strahove, isključivost i nepovjerenje u našemu svijetu želi podijeliti sa svima, sa zdravima i bolesnim, s bogatim i siromašnim, s onima koji imaju političku ili religijsku odgovornost u javnom prostoru, s onima koji grade ovdašnje nepravedne ekonomske strukture, “sa svakim čovjekom dobre volje u našemu voljenom gradu, u našoj domovini Bosni i Hercegovini i diljem svijeta”.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!