Širom Europe mnoge zemlje ponovo pooštravaju mjere prilikom ulaska na njihovu teritoriju zbog porasta zaraženih zbog novih varijanti delta i omikrona. 

Evo koja pravila za putovanja važe ako želite potovati u neku od država EU ili u neku od zemalja regije:

Austrija

Prihvataju se sljedeća cjepiva: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson i Johnson, Sinopharm i Sinovac. Također moguće je ući u zemlju ako se priloži liječničko uverenje o preležanoj bolesti (u posljednjih 180 dana).

Pored toga neophodno je priložiti i negativan PCR test ne stariji od 72 sata, čime se mora ispoštovati pravilo 2G+. Ako osobe ne mogudati  negativan PRC test moraju se registrirati online i ići izolaciju 10 dana po ulasku u Austriju. Tko je primio bppster dozu cjepiva, ne mora imati negatiavn PCR test ili  se registrirati online.

Kineska cjepiva Sinopharm i Sinovac važe za ulazak u Austriju, ali ne i za COVID propusnice prilikom boravka u ovoj zemlji.

Njemačka

Strani državljani koji su putpuno cijepljeni cjepivima Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Johnson i Johnson mogu ući u Njemačku. Djeci mlađoj od 12 godina dozvoljen je prelazak Njemačke granice čak i ako nisu cijepljena.

Tranzit kroz Njemačku je moguć samo ako postoji pravo ulaska u zemlju koja je krajnja destinacija. Ako osoba putuje u Njemačku zbog važnog razloga mora prije prelaska granice popuniti elektronsku prijavu ulaska, priložiti negativan PCR ili antigenski test ili dokaz o preležanoj bolesti. Obavezna je i karantena koji se prekida kada se potvrda o negativnom testu pošalje preko linka elektronske prijave ulaska.

Francuska

Ulazak u Francusku je dozvoljen ako su potpuno cijepljeni – Pfizerom, Modernom, AstraZenecom ili cjepivom Johnson i Johnson. Pravila za ulazak važe i za ljude koji su primili dvije doze Sinopharm cjepica ili Sinovac cjepiva, a koji su nakon toga primili treću booster dozu nekog mRNA cjepiva.

Pored toga, cijepljene osobe moraju priložiti i negativan PCR test ili antigenski test. Moguće je da će od nekoga biti zatraženo i dodatno testiranje prilikom ulaska u Franusku.

Ako osoba nije cijepljena ili je primila cjepivo koju ne priznaje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), može ući u Francusku ako je njen državljanin ili je državljanin EU ili je državljanin zemlje koja je nositelj  francuske ili europske boravišne karte.

Italija

Ulazak u Italiju dozvoljen u slučajevima kao što su poslovni razlozi, školovanje ili neka druga hitna situacija. Prilikom ulaska u zemlju potrebno je priložiti PCR ne stariji od 72 ili antigenski ne stariji od 24 sata.

Također moraju da popune formular kojim se prati kretanje putnika. Lica koja ovako ulaze u Italiju moraju da budu u kućnoj samoizolaciji 10 dana, a onda su u obavezni da ponove PCR ili antigenski test.

Italija prihvaća samo cjepiva koje priznaje EMA (Europska agencija za lijekove), koja još uvijek nije odborila kinesko cjepivo Sinopharm i rusku Sputnjik Ve.

Španjolska

U Španiju je moguć ulazak ako imate potvrdu o cijepljenju. Priznaju se samo cjepiva odobrena od strane Europske agencije za lijekove – Pfizer, AstraZeneca, Johnson i Johnson, Moderna. Mora se navesti razlog putovanja u Španjolsku

Ako se dobije odobrenje za putovanje potrebno je priložiti i negativan PCR test ili antigenski test ili potvrdu da je osoba preležala koronu. Necijepljeni putnici ne mogu ući u Španjolsku, piše Radiosarajevo.

Portugal

Od 1. prosinca ove godine, svatko tko putuje u Portugal mora imati negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili brzi antigenski test ne stariji od 48 sati. Portugal priznaje cjepiva: Pfizer, AstraZeneca, Johnson i Johnson, Moderna, znači samo one koje priznaje i Europska agencija za lijekove (EMA).

Putnicima koji posjeduju COVID potvrdu dozvoljen je ulazak u Portugal bez obzira na razlog putovanja. Ako to nemaju, mogu ući u zemlju u slučaju nužnih putovanja.

U tom slučaju pored razloga putovanja, moraju imati i negativan PCR test ili antigenski test. Važe i potvrde da je korona preležana i to do 180 dana. Također je obavezno i popuniti određen formular prilikom ulaska u zemlju.

Nizozemska

Svima koji nemaju dokaz o cijepljenu nije dozvoljen ulazak u Nizozemsku. Cjepivo koje se priznaje: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson i Johnson, Sinopharm, Sinovac.

Pored dokaza o cijepljenju, ljudi koji prelaze granicu moraju imati negativan PCR test ili negativan antigeski test. Lica koja su cijepljena ne moraju u karantenu.

Slovenija

U Sloveniju se može ući u PCR test koji nije stariji od 72 sata ili antigenski test koji nije stariji od 48 sati, lica koja prilože potvrdu da su preležala virus, ali da ta potvrda nije starija od 6 mjeseci.

Također ulazak u zemlju je dozvoljeni i cijepljeni koji cijepljeni sa dvije doze nekom od sljedećih cjepiva : Pfizer, Moderna, Sputnjik V, AstraZeneca, Sinopharm, Sinovac i jednom dozom Johnson cjepiva.

Hrvatska

U Hrvatsku je moguć ulazak uz dokaz o razlogu putovanja (turistički, poslovno ili obiteljski). Također moraju ili da posjeduju dokaz o cijepljenju– priznaju se cjepiva – Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Sputnjik Ve, Sinopharm i Johnson, ili da prilože dokaz da su preležali koronu i da su primili jednu dozu.

Također će ulazak u Hrvatsku biti dozvoljen i onima koji su priložili negativan PCR test ili brzi antigenski test.

Srbija

U Srbiju je moguć ulazak uz negativan PCR test ili brzi antigenski test koji nisu stariji od 48 sati.

U tom slučaju važi i potvrda o cijepljenju, ali i liječnička potvrda da je osoba preležala koronavirus u periodu do 180 dana prije prelaska granice.

Crna Gora

U Crnu Goru mogu ući revakcinisani, pod uvjetom da je prošlo 14 dana od kada su primili booster dozu.

Moguće je prijeći granicu uz negativan PCR test ili antigenski test. Od ovih pravila su izuzete sve osobe mlađe od 18 godina.

Izvor:radiosarajevo.ba

error: Content is protected !!