Na današnjoj sjednici Skupštine Tuzlanske županije ministar financija je potvrdio da će sve bebe rođene u Tuzlanskoj županiji u 2022. godini dobiti poklon paket u vrijednosti od 50 KM.

U sklopu javne rasprave o budžetu zastupnica Naše stranke u Amra Nadarević-Vodenčarević je predložila da se iz budžeta TŽ izdvoje sredstva za pronatalitetnu politiku županije u iznosu od 150.000 KM.

“Od tridesetih godina, trudnice u Finskoj od Vlade dobivaju poklon paket ‘Dobrodošla na svijet, bebo!’ On sadrži odjeću, vreću za spavanje, skafander, pribor za osobnu higijenu bebe, platnene pelene, ubruse, prvu pomoć. Niti jedna županija u FBIH nema pozitivan prirodni priraštaj.

Na UKC Tuzla tokom 2020. godine rođeno je svega 3011 novorođenčadi, što je najmanji broj novorođenčadi na UKC Tuzla od kada se prati statistika. Dakle, govorimo o predratnom, ratnom i poslijeratnom periodu, što upućuje na zaključak da je više beba rođeno za vrijeme rata.

U cilju stimulacije nataliteta na području TŽ predlažemo pakete dobrodošlice za bebe, a koji će sadržavati isključivo proizvode proizvedene u BiH, te ćemo na ovaj način stimulirati i domaća proizvodnja”, pojasnila je zastupnica, priopćeno je iz Naše stranke TŽ.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!