Odvjetnik Luka Mišetić na Tweeteru se oglasio povodom najnovije odluke Europskog suda za ljudska prava u kojoj kažu: “Opravdano je odbijanje registracije političke stranke koja se nije odvojila od bivše Komunističke partije”.

Mišetić je objavio: Opa. Europski sud za ljudska prava danas je presudio da države mogu raspustiti stranke koje se ne distanciraju od bivših komunističkih partija. Raspuštanje je “nužno u demokratskom društvu”.

Naime, Rumunjska komunistička partija tužila je državu Rumunjsku Europskom sudu za ljudska prava jer su ih odbili upisati na listu političkih stranaka. Europski sud je odlučio u korist države Rumunjske, a odluka je konačna.

Rumunjske vlasti zauzele su stajalište kako program i ustav Rumunjske komunističke partije sadrži nejasne i opće pojmove, zanemarujući društvenu i političku evoluciju zemlje od 1989. Rumunjska komunistička partija nije se ogradila od totalitarnih i ekstremističkih vrijednosti koje mogu naštetiti nacionalnoj sigurnosti i predstavljaju opasnost za demokraciju. Sadašnji rumunjski sudovi odlukom o neregistraciji željeli su spriječiti političku formaciju koja je tijekom dugog razdoblja ozbiljno zlorabila svoj položaj stvaranjem totalitarnog režima, od zlouporabe svojih prava u budućnosti. Na taj način su željeli izbjeći bilo kakvu opasnost za nacionalnu sigurnost ili za temelje demokratskog društva.

Ovo odbijanje registracije Rumunjske komunističke partije je bilo potkrijepljeno željom da se suprotstavi, iako samo potencijalnoj, ali mogućnoj osobito ozbiljnoj zlouporabi, koja bi potkopala načela vladavina prava i temelje demokracije. Odbijanje registracije podnositelja zahtjeva je stoga bilo “neophodno u demokratskom društvu”, smatra ECHR.

Izvor: narod.hr

error: Content is protected !!