Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine Mirko Okolić rekao je da je iznenađen razumijevanjem situacije i korektnošću koje je pokazalo tursko izaslanstvo, predvođeno ministrom obrane Hulusijem Akarom, tijekom posjete BiH.

Okolić je rekao da mnogi ne bi bili sretni kada bi došli u posjed stenograma razgovora koji se odvijao iza zatvorenih vrata Ministarstva obrane BiH.

– Iznenađen sam razumijevanjem situacije koju je pokazalo tursko izaslanstvo, njihovom korektnošću i razinom znanja koji ne posjeduju mnogi pojedinci u BiH, a po prirodi svog posla bi morali – naglasio je Okolić.

“Ljudi, sjedite i dogovorite se”

Prema njegovim riječima, ključna poruka je bila “ljudi, sjedite i dogovorite se”.

– Prijatno iznenađenje za mene je bila i poruka i stav turskog ministra da će poštovati svaki dogovor do kojeg mi dođemo, da svi narodi u BiH uživaju jednaka prava i da pomoć Turske neće biti usmjerena ka jednom, već svim narodima BiH. Iz svega mogu da izvučem zaključak da ministar obrane Turske razumije situaciju kod nas – izjavio je Okolić za Sputnjik.

On je istaknuo da je važno to što je turski ministar podsjetio na razgovor člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana.

– Akar je rekao da Turska razumije situaciju u BiH i da je prilikom susreta s Dodikom, turski predsjednik s najvećom pažnjom slušao o situaciji u BiH i pokazao veliko razumijevanje. Smatram da je ovim dosta rekao i time demantirao sve one bombastične naslove u medijima koji su najavljivali ovu posjetu. Zapravo, očekivanja mnogih su iznevjerena – dodao je Okolić.

Turska je veoma oprezna zemlja

Odgovarajući na pitanje je li na stolu s predstavnicima Turske bila i tema formiranja vojske Republike Srpske, Okolić je rekao da je na službenom sastanku bilo riječi i o tome i da je turski ministar ponovio službeni stav da za njih postoje Oružane snage BiH koje su sastavljene od tri naroda, kao što je sastavljeno i Ministarstvo obrane BiH.

– Njihov stav je da ne bi trebalo formirati novu vojsku, već u duhu razgovora i tolerancije čuvati Oružane snage BiH. Upadljivo je da oni nisu pokazali naklonost ni prema jednoj strani i sva spektakularna nagađanja pala su u vodu. Turska je veoma oprezna zemlja, svjesna svoje uloge u BiH, kao što je svjesna i uloge EU i SAD – naveo je Okolić.

Akar je nakon sastanka u Ministarstvu odbrane rekao da Turska pridaje veliku pažnju stabilnosti i miru u BiH i da poziva da sve strane reaguju mirno, strpljivo i dijalogom.

/HMS/

error: Content is protected !!