Razim Halkić (SDP BiH), predsjedavajući Skupštine Unskosanske županije, smatra da su nepotrebna negodovanja koja stižu iz Bužima zbog bilborda kojim su on i premijer USŽ Mustafa Ružnić građanima čestitali Božić, te ističe da je čestitku povodom tog katoličkog blčagdana uputio i reis-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

O bilbordu se prethodno na društvenim mrežama oglasio općinski načelnik Mersudin Nanić, koji je naveo da će biti uklonjen, jer je, kako je naveo, “doživljen kao provokacija i uvredljivog je karaktera za Bužimljane”.

Halkić navodi da je iznenađen reakcijama iz Bužima, čiji dobar dio građana, naglasio je, živi u zapadnoj Europi.

“Nisam uopće očekivao ovakvu reakciju. Nije to dobar način pokazivanja multietične Bosne i Hercegovine”, rekao je Halkić u izjavi za “Nezavisne novine”.

Istaknuo je da su on i Ružnić na ovaj način čestitali Božić i Novu godinu građanima BiH koji proputuju kroz tamošnje ceste.

“Osam općina ima i osam općina je dobilo jednoobrazan bilbord za svaki praznik, uključujući Bajram, Božić, Novu godinu. I nikad nije bilo problema. Pa reis je čestitao Božić kardinalu Vinku Puljiću i svim vjernicima katoličke vjeroispovijesti”, rekao je Halkić.

Halkić se, inače, nakon što je na prošlim izborima izabran u Skupštinu USŽ izjasnio kao Hrvat, podsjeća Hrvatski Medijski Servis. On i Anel Šahinović bili su kandidati za Klub Hrvata Doma naroda Parlamenta FBiH. Na kraju je izabran Šahinović.

U općini Bužim, prema posljednjem popisu stanovništva živi ukupno 8 Hrvata.

/HMS/

error: Content is protected !!