Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol (HDZ/EPP) izjavio je u utorak gostujući u programu N1 televizije da je bošnjački hegemonizam puno gori nego srpski separatizam te da Hrvati nemaju nikakav utjecaj u državnim institucijama BiH da bi utjecali na trenutnu politiku Milorada Dodika.

“Problemi u Bosni i Hercegovini su vrlo vrlo slojeviti. Temeljni problem je što imamo tri konstitutivna naroda čije su vizije dijametralno suprotne. Kod Srba prevladava separatizam, odnosno gledanje prema istoku, prema Srbiji. Kod Bošnjaka želja za stvaranjem unitarne države, gdje bi oni kao najdominantniji narod, gdje bi koristili to za svoju hegemoniju i preglasavali najmalobrojnije, to su Hrvati, naravno u savezništvu s Turskom. I Hrvati koji gledaju na zapad, koji žele opstanak Bosne i Hercegovine ali BiH u kojoj bi oni bili ravnopravni”, rekao je Sokol.

U nastavku je kazao da je Draško Stanivuković veći nacionalist od Milorada Dodika.

“Sarajevo koristi srpsku retoriku da prebaci fokus rasprave na to s onoga što je po meni glavni problem u BiH, da imate jedan konstitutivni narod koji je diskriminiran i koji već godinama ne može birati svoje političke predstavnike”, kazao je Sokol.

Sokol se zapitao kakva je to bošnjačka politika koja je dovela do toga da Hrvati u BiH moraju oko nekih stvari surađivati s Dodikom.

“Kakva je morala biti bošnjačka politika da je dovela do toga?”, dodao je.

Istaknuo je da su Hrvati u BiH zahvaljujući bošnjačkoj “hegemonističkoj politici” u velikoj mjeri izgurani iz institucija.

Dodao je da zbog toga Hrvati ni na koji način ne mogu utjecati na Dodika da promjeni svoju politiku jer ih uopće nema u institucijama.

“Hrvatski problemi su prvenstveno u Federaciji gdje su i Bošnjaci koristili svoju brojnost i pomoć određenih međunarodnih visokih predstavnika da ih izguraju iz institucija. Hrvati i da žele jako malo mogu utjecati na ono između Republike Srpske i centralne vlasti odnosno Federacije”, kazao je Sokol.

Inače, Sokol u posljednje vrijeme intenzivno govori o problemu obespravljenosti Hrvata u BiH. Tako je početkom prosinca za HMS komentirao izostavljanje pojma konstitutivnosti naroda iz komunikea Vijeća za implementaciju mira u BiH kazavši da bilo kakvo negiranje ili namjerno izostavljanje elementa konstitutivnosti kao bitne ustavnopravne odrednice BiH ne doprinosi stabilizaciji političke situacije, niti međunarodnom miru i sigurnosti.

/HMS/

error: Content is protected !!