Charlotte Bellis, trudna novinarka iz Novog Zelanda, tvrdi da se obratila za pomoć talibanima nakon što je spriječena da se vrati u svoju domovinu zbog rigoroznih pravila o karanteni uslijed pandemije koronavirusa.

U kolumni objavljenoj u New Zealand Heraldu Bellis je napisala kako je brutalno ironično što je jednom ispitivala talibane o njihovom tretmanu žena, a sada isto pitanje postavlja vlastitoj vladi.

Kaže da je situacija poremećena

“Kada ti talibani ponude, kao trudnoj, neudanoj ženi, utočište, znaš da je situacija poremećena”, kazala je Bellis.

Chris Hipkins, ministar koji je nametnuo mjere, rekao je da je njegov ured zatražio da se provjeri jesu li u njezinom slučaju poštovane sve procedure. Novi Zeland je ekstremno strogim mjerama zadržao širenje virusa tijekom pandemije, pri čemu su zabilježena tek 52 smrtna slučaja u populaciji od pet milijuna stanovnika.

No zahtjev države da svi putnici koji se vraćaju u zemlju moraju provesti deset dana u karanteni, u hotelu koji čuvaju vojnici, doveo je do toga da tisuće ljudi čekaju na povratak svojim kućama, piše Guardian.
Bila je djelatnica Al Jazeere

Prošle godine Bellis je radila za Al Jazeeru i izvještavala o povlačenju američkih trupa iz Afganistana. Sada je u svojoj kolumni pojasnila da se u rujnu vratila iz Afganistana u Katar te je otkrila da čeka bebu sa svojim partnerom. Trebala bi roditi u svibnju, a u kolumni je napisala kako je trudnoća bila čudo jer su joj ranije liječnici kazali da neće moći imati djece.

Kada je došla na ginekološki pregled u Dohi, liječnik joj je rekao da je neće prijaviti policiji zbog trudnoće, s obzirom na to da nije udana, no da joj savjetuje da što prije napusti zemlju. U studenom je dala otkaz na Al Jazeeri, a par se preselio u Belgiju, domovinu njezina partnera. No tamo zbog papira nije mogla ostati dugo, s obzirom na to da stanovnici Novog Zelanda mogu bez prijave prebivališta u zoni Schengena boraviti najdulje tri mjeseca.

Jedino mjesto na kojem su mogli živjeti, a za koje je par imao vize, bio je Afganistan. Bellis se tada javila jednom od svojih talibanskih kontakata, koji joj je zajamčio da će biti u redu ako se vrati u Afganistan.
Od podnošenja zahtjeva do povratka u Novi Zeland moraju proći dva tjedna

“‘Samo reci ljudima da si udana i ako dođe do problema, zovi nas. Ne brini’ – kazali su mi”, navela je Bellis. Istaknula je kako je iz Afganistana poslala čak 59 dokumenata vladi Novog Zelanda, no oni su odbili njezin zahtjev za hitnim povratkom. Mjere propisane za putovanja nalažu da od podnošenja zahtjeva do povratka u Novi Zeland moraju proći dva tjedna, kazao je Chris Bunny, rukovodeći član novozelandskog sustava za izolaciju i karantenu.

Bellis je napomenula kako su rezervirali let na rok duži od dva tjedna jer je u trenutnoj situaciji vrlo teško izaći iz Kabula. Istaknula je kako se njezin slučaj ipak pomaknuo s mrtve točke iako još uvijek čeka na odobrenje da se vrati kući, prenosi Index.hr.

Izvor:index.hr

error: Content is protected !!