Specijalni norveški izaslanik za zapadni Balkan Arne Sannes Bjørnstad boravi u posjeti Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz Veleposlanstva Norveške u BiH.

U seriji sastanaka u Sarajevu na početku ove trodnevne posjete, Arne Sannes Bjørnstad ponovio je snažnu podršku Norveške suverenitetu, teritorijalnom integritetu i ustavnom uređenju Bosne i Hercegovine u skladu s onim što je dogovoreno u okviru Daytonskog mirovnog sporazuma.

U pratnji norveškog veleposlanika u BiH Olava Reinertsena, Bjørnstad se sastao s visokim predstavnikom za BiH Christianom Schmidtom, zamjenikom ministra vanjskih poslova BiH Josipom Brkićem, predsjednikom Stranke demokratske akcije i zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakirom Izetbegovićem, predsjednikom Socijaldemokratske partije BiH Nerminom Nikšićem i predsjednikom stranke Narod i pravda Elmedinom Konakovićem.

Prema priopćenju u veoma korisnom razgovoru s visokim predstavnikom Schmidtom naglasio je punu podršku Norveške i konstatirao da je dijalog najbolji način za rješavanje razlika i osiguranje bolje budućnosti za BiH i njene građane.

Na sastancima s bosanskohercegovačkim dužnosnicima i stranačkim liderima, Bjørnstad je naglasio da je Norveška pouzdan i odan prijatelj i partner Bosni i Hercegovini i njenim konstitutivnim narodima već 26 godina te želi vidjeti što skorije prevazilaženje trenutne političke krize.

Norveška je naročito predana punoj podršci Ministarstvu obrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, suradnji s NATO-om, kao i sve većem približavanju članstvu u Europskoj uniji.

– Budućnost Bosne i Hercegovine je u euroatlantskoj suradnji i integraciji i nastavit ćemo pomagati BiH da to postigne – rekao je Bjørnstad.

U utorak i srijedu, on će posjetiti Banju Luku gdje će imati dogovorene susrete s predsjednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović, predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem i čelnicima Srpske demokratske stranke i Partije demokratskog progresa.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!