Skupština Tuzlanske županije danas je jednoglasno usvojila Inicijativu kojom su majke porodilje sa područja ove županije, izjednačene sa onima u Županiji Sarajevu, javlja Federalna TV.

Tako će majke porodilje ostvariti pravo novčanu naknadu u iznosu od 1000 maraka godinu dana.

Tuzlanka Mirha Skakić majka je osmomjesečne bebe. Kada bi, kaže, kao porodilja dobijala naknadu od 1.000 maraka, to bi joj u mnogome olakšalo svakodnevnicu. Izdataka je, kaže, mnogo, posebno imajući u vidu da su cijene svakim danom sve veće i veće.

„Bilo to u vidu bonova, poklon paketa ili direktne financijske pomoći majci i njenoj obitelji to bi označavalo ulaganje u zdravije djetinjstvo i zdraviji socijalni pristup majci i obitelji kao stubu jednog društva“, kaže Mirha Skakić.

Bilo kakvo sistemsko ulaganje u jačanje integriteta jedne majke označava odgovor na socijalno goruća pitanja društva u kojem živimo, dodaje Mirha. Inicijativa kojom će majke porodilje imati pravo na iznos od tisuću maraka 12 mjeseci ranije je zaživjela u Sarajevskoj, a danas i u Tuzlanskoj županiji.

„Naše majke porodilje nisu manje vrijedne od bilo koje majke porodilje na području Bosne i Hercegovine. S tim u vezi mi smo dali inicijativu da naše majke porodilje i koje su u radnom odnosu i koje nisu imaju istovjetnu naknadu kao u Županiji Sarajevo, odnosno 1000 maraka“, smatra Mahir Mešalić, predsjednik DF-a u Skupštini ŽS.

Međutim, i dalje je otvoreno pitanje kada će Zakon o podršci obiteljima s djecom FBiH koji podrazumijeva iste odredbe biti usvojen i zaživjeti u ostalim županijama. Za sada je mrtvo slovo na papiru.

Izvor:federalna.ba

error: Content is protected !!