Mladi grudski pisac Filip Pešorda večeras je u Knjižnici Ljubuški predstavio svoj književni prvijenac „Koliko traje jedno zauvijek“, roman o ljubavi, protkan filozofskim promišljanjima.

Uz Filipa, o njegovu prvijencu su govorili širokobriješka književnica Marija Lovrić te prof. Lucija Mikulić.

„Ovaj roman me vratio u moje mladalačke dane, u vrijeme velikih osjećanja, zaljubljenosti, ljudi i emocija zbog kojih ti se čini da možeš poletjeti“, istaknula je prof. Lucija Mikulić i dodala kako se roman strukturno sastoji od 21 dijela koji se nastavljaju glavnom niti jedan na drugi, te epistolarnog dijela romana u kojem se mijenja osoba govorenja.

Okosnicu romana čini ljubav Tina i Jelene, a ova naoko obična ljubavna priča prerasta kasnije u pravu životnu ljubav koja ostavlja duboke i neizbrisive tragove.

„Ovaj je roman potvrda da se Filipov pripovjedački stil razvija u pravom smjeru prepun zahvaćanja dubokih emocija, obogaćen slikovitošću opisa jedne mladalačke ljubavi. Filipova rečenica je kratka i jasna, a onda se kroz njene glasove uskovitla bezbroj osjećaja, predosjećaja, sanjarenja i razmišljanja“, obrazložila je Lucija Mikulić i dodala kako se i ona sama mnogo puta začudila čitajući roman jer je Filip u isti uvrstio brojna filozofska promišljanja, nekarakteristična za čovjeka njegovih godina.

Čudim se koliko je mudrosti u riječima ovog mladog čovjeka u ranim dvadesetima i koliko je meni dugo zapravo trebalo da shvatim bit života i osjetim koliko nas prolaznost vremena nagriza puno brže nego bismo mi to htjeli. Hvala Filipu i za ovo, za ove mudroslovije koje će me sjetiti prolaznosti, brige zbog gluposti, a tako lako gubimo sebe i druge ostavljajući nas za sutra“, istaknula je ona.

 Marija Lovrić također je istaknula kako je Filip u svom prvijencu donio neke jasne poruke.

„Ukomponirao je tu svoju mladost u roman, a ponekad mi izgleda kao da piše netko s puno više životnog iskustva. Roman tako ima i onog mladalačkog dijela, ali i onog puno dubljeg filozofskog promišljanja“, istaknula je Lovrić, dodavši kako Filip u svom prvijencu donosi i neke jasne smjernice za život.

„Filip je, iako tako mlad, otkrio smisao života, da ne treba čekati i ne treba se osvrtati na jučer jer jučer je već prošlo, i ne treba brinuti za sutra jer sutra tek treba doći, nego se trebamo brinuti za  ono što je danas i živjeti u sadašnjem trenutku jer neke stvari mogu jako brzo proći“, zaključila je Lovrić.

Predstavljanje je izvedbom na gitari uljepšao Mihael Rašić, a programom je moderirao voditelj Knjižnice Ivica Vizentaner.

U audiozapisu poslušajte razgovor s Filipom te predstavljačicama romana Marijom Lovrić-Crnjac i Lucijom Mikulić

Ivan Herceg / Radio Ljubuški

error: Content is protected !!