Na zagrebačkom Jarunu noćas je nešto iza 23 sata pala bespilotna letjelica strane proizvodnje. Nakon njezinog pada ostala je velika rupa. Kako je jutros objavljeno, radi se o letjelici ruske proizvodnje koja je u Zagreb stigla iz mađarskog zračnog prostora.

U međuvremenu se pojavila teorija o mogućoj zabuni u vezi s putanjom same letjelice. Naime, u Žitomirskoj oblasti u Ukrajini, između Kijeva i Lavova, postoji mjesto koje se zove Yarun. Nagađa se kako je letjelica krivo programirana i da je kodirano krivo ime te je tako umjesto kod ukrajinskog letjelica završila kod zagrebačkog Jaruna. 

Selak: To je nedopustivo
Podsjetimo, Plenković je izjavio kako je letjelica ruske proizvodnje, ali nije poznato je li u posjedu ukrajinske ili ruske vojske. Ivan Selak, hrvatski vojni pilot u mirovini, šokiran je činjenicom da je letjelica neopaženo proletjela zračnim prostorom članica NATO-a. 

>> Pilot Selak: Letjelica je bila osam minuta u hrvatskom zračnom prostoru
“NATO-ova zaštita zračnog prostora zemalja članica očito ne funkcionira onako kako piše u papirima. Naravno da će oni objaviti priopćenje u kojem će pisati da su objekt cijelo vrijeme pratili, da su pretpostavili o kakvoj se točno letjelici radi i da nije riječ o napadu i slično. Ali demantira ih jedna činjenica. Taj je objekt pao na glavni grad jedne članice NATO-a. To je nedopustivo”, rekao je Selak. 

Prije nego što je pala u Zagrebu, letjelica je prešla teritorij Rumunjske i Mađarske.

Izvor:index.hr

error: Content is protected !!