Je li Robert Moreno (44) možda i najskuplji trener u povijesti nogometa? Na prvu takvo što izgleda nemoguće, ali kad bismo zbrojili njegova primanja pa ih podijelili s brojem utakmica koje je u karijeri vodio, Moreno bi zasigurno bio jako visoko plasiran.

Katalonski trener javnosti je bio nepoznat sve do lipnja 2019., kada je Luis Enrique zbog obiteljske situacije napustio klupu Španjolske. Čelnici saveza tada su prihvatili Enriqueovu sugestiju te su na mjesto privremenog izbornika postavili njegovoj pomoćnika i prijatelja Roberta Morena, premda ovaj nikada nigdje nije bio prvi trener. I taj nepoznati i neiskusni Moreno se sjajno snašao na klupi Furije, te je u 10 utakmica nanizao čak osam pobjeda uz dva remija, uz fantastičnu 31:5 gol-razliku.

Međutim, Luis Enrique se u studenom odlučio vratiti na poziciju koju mu je prijatelj Moreno trebao čuvati. I kako to često u životu biva, Moreno je zaboravio na prijateljstvo i dogovor, te je napravio sve da pronađe način da ostane izbornik. kad mu to nije pošlo za rukom, prekinuo je sve odnose s Enriqueom. Španjolski savez je raskid ugovora s Morenom stajao 500.000 eura.

image

Zahvaljujući sjajnom učinku u deset utakmica na klupi Furije Moreno je već koncem prosinca 2019. dobio sjajnu priliku da vodi Monaco. Ruskom tajkunu i vlasnicu Monaca Dmitriju Ribolovljevu nije smetalo to što je Moreno vodio tek 10 utakmica u karijeri i što nije imao nikakvo klupsko iskustvo. Dapače, Moreno je dobio dvogodišnji ugovor ukupno težak čak osam milijuna eura. Da bi već dva mjeseca kasnije dobio otkaz, jer je u 13 utakmica Monaco upisao tek pet pobjeda i osam poraza. Francuzi su pisali da je tako brzom otkazu kumovalo i veliko nezadovoljstvo svlačionice. Kako god, Moreno je uredno naplatio oko 7,5 milijuna eura otpremnine.

Više od dvije godine potom je Moreno čekao novi posao. S Furijom i Monacom u svom životopisu nije želio ni pregovarati s klubovima iz slabijih liga, nego je strpljivo čekao šansu u nekoj od Liga petice. Dočekao ju je u lipnju prošle godine kada je potpisao trogodišnji ugovor za Granadu. Andalužani su na kraju sezone ostali bez Diega Martineza, koji je četiri godine radio odličan posao, te je prvenstvo zaključio na devetom mjestu. Uz to što je u Europskoj ligi dogurao do četvrtfinala u kojem ga je izbacio Manchester United. Granada je nakon Martineza potražila trenera koji bi je ponovno doveo do europskih pozicija. I tako je izbor pao na Morena.

Međutim, Moreno je smijenjen nakon subotnjeg poraza (3:1) u Valenciji. Nije problem bio u tom porazu, nego u činjenici da je momčad u zadnjih devet kola upisala čak šest poraza, te tri remija. I dovela se do toga da je danas 17. na tablici i da je od zone ispadanje dijeli samo jedan bod. Moreno je u 29 utakmica koje je vodio kao trener Granade upisao tek šest pobjeda, uz 13 poraza. Debelo premalo za momčad koja je ljetos uložila oko 16 milijuna eura u pojačanja, a zadržala je sve iole važnije igrače iz prošle sezone. Moreno je trebao biti taj koji će je dovesti do jedne od prvih šest pozicija, a doveo je do ruba ostanka u ligi, piše Jutarnji.hr.

Naravno da će Granada sada skupo platiti prijevremenu raskid trogodišnjeg ugovora. Španjolci pišu je u pitanju iznos od 10 milijuna eura, koliko je Moreno još trebao zaraditi da je ugovor odradio do kraja. A naravno da mu ne pada na pamet odreći se nekog dijela.

Pa kad zbrojite 0,5 milijuna od Španjolskog saveza, 7,5 milijuna od Monaca te 10 milijuna od Granade lako ćete zbrojiti da je Moreno samo na ime odšteta zaradio 18 milijun eura. Što je doista nevjerojatan doseg za trenera koji je u karijeri ukupno vodio 52 utakmice.

Bit će jako zanimljivo vidjeti koji će mu klub sljedeći ukazati šansu. jasno je da Moreno ponovno neće žuriti. Ima barem 18 milijuna razloga da mirno čeka “pravu” ponudu….

/HMS/

error: Content is protected !!