Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović prokomentirao je da danas nije bilo moguće ukinuti trošarine na gorivo, ali da će to biti uskoro. Osim toga, govorio je o sastanku sa šefom europske delegacije Josepom Borrellom.

“Mi smo danas imali vrlo korektan razgovor s Borrellom i njegovim suradnicima. Razgovarali smo o ozbiljnim temama koje se tiču aktualne političke, ekonomske i sigurnosne situacije u BiH i naravno oko nužde završetka izmjena Izbornog zakona kako bi se izbori održali ove godine”, rekao je Čović, prenosi Klix.

Naveo je kako ih je Borrell uostalom obavijestio o onome što se događa u okruženju i posljedicama, misleći na rat u Ukrajini.

Kaže da su izmjene Izbornog zakona prepoznate kao nužna reforma “da bi se bilo što osiguralo u BiH kada je u pitanju europski put BiH”.

“Tražio je od mene i Izetbegovića da se izjasnimo jesmo li spremni intenzivno razgovarati o ovome kako bi riješili sve. Izetbegović je rekao da jeste”, navodi Čović.

On je kazao kako su u prethodnom razdoblju održani razgovori na različitim razinama te se nada kako će isti biti intenzivirani u narednom periodu i da će međunarodna zajednica biti spremna da posreduje.

“Nakon Neuma nismo imali ovaj kapacitet razgovora. Imali smo jednu konferenciju koju smo napravili na Zoomu prije 15 dana gdje sam bio samo ja i dogovorili smo se da upravo domaći predstavnici međunarodne zajednice organiziraju sastanke dva naroda, nažalost do toga nije došlo u prethodnih 15 dana. Nadam se da će Eichhorst u narednom periodu imati dovoljno sugovornika da se ovaj razgovori nastavi”, rekao je.

Ponovio je da su strane usuglašene oko članka 4 i 5 Ustava BiH, ali da su ostali u raskoraku o načinu kako izabrati dva predstavnika u Federaciji BiH.

“Svako ima svoju zamisao kako bi riješio Dom naroda, ali oko toga niti je bilo nekih razgovora niti dogovora”, rekao je.

/HMS/

error: Content is protected !!