Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je nakon sastanka sa šefom diplomacije EU Josepom Borrellom rekao je da je “HDZ konačno pristao na reduciranje Doma naroda Federacije BiH, ali da imaju dodatne zahtjeve koji su kruti”.

“Od Dodika je opetovano više navrata da izvrši deblokadu institucija i da odustane od ovoga što se radi u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Pri tome je bio veoma uporan. Ono što je Dodik obećao jeste da nema govora ni o kakvoj secesiji, podjeli zemlje, da će on u potpunosti poštovati Ustav BiH onako kako ga Dodik razumije”, rekao je Izetbegović.

Rekao je da misli kako će se svi procesi koji su pokrenuti u RS-u zaustaviti.

“Pojedini predstavnici SDP-a govore kako nije dobro da se iza zatvorenih vrata nešto dogovara. Ljevičarske, građanske stranke predstavljaju četvrtinu stanovništva i glasača u BiH i treba da sudjeluju, a ne da optužuju da se nešto radi iza zatvorenih vrata”, smatra Izetbegović.

Dodao je da će se danas sresti s predsjednikom SDP-a Nerminom Nikšićem i zatražiti da se priključe pregovorima. Govorio je i o izbornoj reformi.

“Pregovara se o svemu, o Predsjedništvu BiH o Domu naroda BiH i o onome o čemu mi iz SDA najviše insistiramo, funkcionalnost Federacije BiH, o izmjeni statusa i načina funkcioniranja Doma naroda FBiH. Bez toga neće biti dogovora”, rekao je Izetbegović.

U kontekstu funkcionalnosti izbornog procesa rekao je da je ta stvar riješena ali da će to vjerojatno Dodik zaustaviti.

“Dalji pomak je napravljen na jednom sastanku koji smo imali u Sarajevu, koji su organizirali Konaković i Radončić. HDZ je konačno pristao na to da Dom naroda štiti isključivo vitalni nacionalni interes, ali onda je imao neke dodatne zahtjeve o kojima ja neću sada precizno govoriti”, rekao je Izetbegović

Dodatno je rekao da su ti zahtjevi previše kruti.

/HMS/

error: Content is protected !!