Na Agronomskom i prehrambeno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Mostaru je održana radionica o upotrebi informacijsko-komunikacijskih tehnologija u poljoprivredi u okviru ERASMUS projekta VIRAL. Radionici su nazočili savjetodavci, proizvođači, nastavnici te studenti koji su imali priliku proširiti svoja znanja u ovom segmentu poljoprivrede.

Radionica je obuhvatila tri oblasti: primjena IoT sistema u poljoprivredi, upotreba GIS aplikacija i geoportala s ciljem racionalnijeg korištenja i zaštite resursa u poljoprivredi te novi trendovi u uzgoju trešnje.

Predavanja su održali prof.dr.sc. Miljan Cvetković i mr.sc. Milan Šipka sa Univerziteta u Banja Luci i prof.dr.sc. Aljo Mujčić i doc.dr.sc. Alma Šaćerbegović sa Univerziteta u Tuzli.


Informacijsko-komunikacijska tehnologija u poljoprivredi (IKT u poljoprivredi), poznata i kao e-poljoprivreda ili pametna poljoprivreda, fokusira se na upotrebu različitih IKT tehnologija, proizvoda i usluga u cilju unapređenja ove važne ekonomske grane. Na radionici su ujedno predstavljeni i uređaji koji su kupljeni u okviru projekta VIRAL  kao što su ekoNET, Portable Laser Area Meter, Plant Growth Chamber, Raspberry Pi te razni senzori koji mogu pomoći studentima da što bolje upoznaju IKT tehnologiju. S obzirom na aktualnost ovog područja i veliki interes za primjenu novih informacijsko-komunikacijskih tehnologija u poljoprivredi u pripremi je još niz ovakvih radionica, ali i modula za studente.

Više informacija možete pronaći na web stranici VIRAL projekta: http://viralerasmus.org/.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!