Saharski pijesak iz sjeverne Afrike širi se Europom, a čini se da je došao i na područje Hrvatske iako ne u tolikoj mjeri kao primjerice u Švicarskoj, Španjolskoj ili Njemačkoj.  

Nebo je, naime, u Španjolskoj jučer bilo narančaste boje jer je prašina iz Sahare vjetrom prešla Sredozemno more i spustila se s kišom na europsko tlo. 

Glavni španjolski grad Madrid osvanuo je u srijedu prekriven žućkastom prašinom.

Topla zračna masa u utorak se premjestila prema Španjolskoj, obojivši nebo crvenkastom bojom, a takvo neuobičajeno pomračenje nastavilo se u srijedu.

“Pješačila sam pola sata do posla, a kada sam stigla džepovi su mi bili puni pijeska”, rekla je za Hinu 36-godišnja Raquel, stanovnica Madrida. “Jučer su me i oči žuljale”, dodala je.

Parkirani automobili prekriveni su pijeskom, kao i ulice.

Tolika količina prašine potencijalno otežava disanje osobama starijima od 65 godina i djeci mlađoj od 6 godina, kao onima s astmom i alergijama, upozorile su zdravstvene službe.

“Savjetujemo im izbjegavnje dugotrajnog boravka na otvorenom, držanje zatvorenih prozora te izbjegavanje većih fizičkih napora na otvorenom”, rekla je glasnogovornica hitne pomoći.

“Dolazak te zračne mase podigao je temperaturu zraka koja može dosegnuti 21 Celzijev stupanj”, izvijestila je pak španjolska meteorološka služba.

Pijesak nošen zračnom masom stigao je i do Barcelone, drugog grada po veličini, te sjeverozapadnih dijelova Španjolske.

Kiša sa saharskim pijeskom padala je i u Švicarskoj, Njemačkoj, a srpski mediji javljaju da je i kod njih zaprljala automobile.  

ICV javlja kako je i na području Virovitičko-podravske županije padala kiša koja ostavlja prljave tragove na automobilima.  

Kiša je danas najavljena u većini unutrašnjosti pa se nemojte začuditi ako vam automobil bude prekriven narančastom prašinom, prenosi Večernji list. 

Izvor:vecernji.ba

error: Content is protected !!