Komisija nogometnih sudaca Hrvatskog nogometnog saveza nastavila je s redovitim objavama tumačenja i interpretacije pojedinih situacija s utakmica Hrvatski Telekom Prve lige.

Ovog puta, u analizi 27. kola, analizirane su tri situacije, a i ona koja je izazvala najviše zanimanja u nedjelju kada sudac Ante Čuljak nije dosudio kazneni udarac za Osijek protiv Gorce u 43. minuti. Sudačka komisija smatra da sudac nije trebao dosuditi penal.

– Procjena suca utakmice “dopustiti nastavak igre“ nakon neospornog kontakta lopte i ruke braniča Gorice unutar vlastita kaznenog prostora podrživa je odluka. Analizirajući incident smjernicama PNI-e: da je distanca između udarene lopte i pogođene ruke vrlo kratka, da igrač nije mogao rukom izbjeći kontakt s loptom, da pokret ruke prirodno prati kretnju tijela, ovaj izazov sudac nije procijenio prekršajem “kažnjive igre rukom“.

(KNS HNS-a podsjeća suce/VAR suce da izazovi ovakve prirode pripadaju isključivo domeni procjene suca/sudaca utakmice u terenu za igru), stoji u analizi.

Zanimljivo, drugačije je mišljenje imao HRT-ov ekspert za suđenje Marijo Strahonja.

– Jasno je da se radi o kaznenom udarcu i ovo je preočita pogreška. Obrambeni igrač gleda napadača i on očekuje centaršut. Faktor blizine treba eliminirati. Obrambeni igrač preuzeo je rizik otvorenosti ruke, obujam tijela je maksimalno proširio, ruka je izvan normalne pozicije i kažnjiva je, rekao je Strahonja u emisiji Stadion.

Analizirane su još dvije situacije s utakmica Slaven Belupo – Istra 1961 te Šibenik – Lokomotiva.

SLAVEN BELUPO – ISTRA 1961

Glavni sudac: Dario Kulušić. Pomoćni suci: Alen Jakšić i Vice Vidović. VAR sudac: Fran Jović.

28. minuta: Procjena suca “izdavanjem opomene“ sankcionirati igrača Slaven Belupa broj 7, slijedom počinjenog prekršaja, neispravna je odluka. Incident u kojem počinitelj prekršaja bez mogućnosti igre loptom starta na “Ahilovu tetivu“ suparnika razmatranjima PNI-e smatra se jasnim ugrožavanjem sigurnosti suparničkog igrača. Igrač je trebao biti isključen iz igre zbog prekršaja “grube igre “.

ŠIBENIK – LOKOMOTIVA

Glavni sudac: Ivan Bebek. Pomoćni suci: Bojan Zobenica i Ivan Mihalj. VAR sudac: Duje Strukan.

71. minuta: Izdavanje druge (isključujuće) opomene na istoj utakmici igraču Šibenika broj 5 neispravna je odluka suca utakmice. Incident u skoku nakon kojega branič Šibenika dolazi u kontakt sa suparnikom razmatranjima PNI-e ne smatra se disciplinski kažnjivim izazovom.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!