Američki obavještajni dužnosnici otkrili su da balistički projektili koje je Rusija ispalila na Ukrajinu sadrže iznenađenje: mamce koji prevare radare protuzračne obrane i zavaravaju rakete za toplinsku detekciju, piše NYT.

Naprave su dugačke oko jedan metar, u obliku strelice i bijele boje s narančastim repom. Oslobađaju ih balističke rakete kratkog dometa Iskander-M koje Rusija ispaljuje iz mobilnih lansera s druge strane granice, kaže američki dužnosnik.

Dodaje da se misteriozni predmet ispusti kad projektil uoči da je naciljan od strane protuzračne obrane, piše New York Times.

Predmet je prepun elektronike i proizvodi radio signale za ometanje neprijateljskih radara koji pokušavaju locirati Iskander-M, te sadrži izvor topline za privlačenje nadolazećih projektila. Dužnosnik, koji nije bio ovlašten javno govoriti o obavještajnim stvarima, opisao je predmet ali je tražio da ostane anoniman.

Pronađeni mamci mogli bi dati odgovor na pitanje zbog čega ukrajinska protuzračna obrana ima problema s presretanjem ruskih Iskander projektila. Odgovor bi mogao biti upravo u ovim mamcima koji protuzračnu obranu navedu na krivi trag.

Iskander je balistički raketni sustav kratkog dometa koji ima domet veći od 400 kilometara, prenosi Index.

Izvor:index.hr

error: Content is protected !!