Premijer Fadil Novalić komentirao je i aktualne poremećaje u cijenama i lancima opskrbe u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Po njegovim riječima, nedostatak određene robe je posljedica prevelike potražnje, odnosno straha ljudi od nestašice.

– Ništa se nije znatno poremetilo u smislu količine koju mi dobavljamo, samo je problem što mnogi prave zalihe. Pozivamo građane da to ne rade – apelirao je Novalić.

Dodaje kako su još odavno na snazi mjere koje su depresirale cijene u dvije grane.

– Najveći poremećaj imamo u energetici te u prehrambenoj industriji. Dvanaest mjeseci već imamo regulirane marže koje mogu biti maksimalno osam posto za prehrambene proizvode, dok su marže nafte, koje su ranije bile 56 feninga, sada 26 feninga – istaknuo je.

Novalić je kazao da su u FBiH cijene naftnih derivata niže za 30 do 40 feninga u odnosu na zemlje okruženja, a cijene plina u BiH, Mađarskoj i Srbiji niže su za dva do tri puta nego u Europi.

– Mi smo uvoznici hrane. Izvozimo drvo, metalne proizvode, ali uvozimo hranu, lijekove, a nafte ovdje nemamo niti litru. Naša struja u privatnim domaćinstvima je pet puta jeftinija od europske, nevezano za standard Europljana koji je znatno viši. Ipak, stoji činjenica da imamo iste troškove proizvodnje te struje – kazao je Novalić.

Istaknuo je kako su cijene nafte noćna mora svih vlada u regiji i Evropi te da niko ne može pretpostaviti kada će se situacija na tržištu stabilizirati.

– Budućnost svakako leži u osiguranju dovoljnih količina robnih rezervi – poručio je federalni premijer.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!