Sud BiH nakon skoro dvije godine u ponedjeljak je zakazan nastavak suđenja nekadašnjem zapovjedniku Petog korpusa bošnjačke Armije RBiH Atifu Dudakoviću i još šesnaestorici pripadnika i zapovjednika tog korpusa zbog zločina počinjenih nad srpskim civilima i vojnicima na području Krajine, priopćeno je iz Suda BiH.

Podsjećamo, nastavak suđenja nije bilo zakazano zbog pandemije koronavirusa.

Pored Dudakovića optuženi su i Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljdedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Konježić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

U optužnici se oni terete za zločine protiv čovječnosti počinjenih na području općina Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa i Sanski Most te okolnih sela, za ubojstva više od 300 osoba, progon i uništenje vjerskih objekata.

Protiv 17. optuženog, Aleta Hodžića, predmet je razdvojen nakon što je Sud dobio nalaz timskog vještačenja i on će biti posebno dovršen kada se za to steknu uvjeti.

Dio optužnice za Dudakovića odnosi se na ratne zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama Narodne obrane Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna za vrijeme sukoba u Cazinskoj krajini na području općina Bihać i Cazin.

Dudaković je uhićen u Bihaću 24. travnja 2018. godine. Na ročištu za izjašnjenje o krivnji 19. prosinca iste godine, izjasnio se da nije kriv, a suđenje je počelo 15. travna 2019. godine.

/HMS/

error: Content is protected !!