Specijalni predstavnik EU za BiH i šef Izaslanstva EU u BiH Johann Sattler uz nazočnost predstavnika osam veleposlanstava država Europske unije uručio je danas zamjeniku predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministru financija i trezora Vjekoslavu Bevandi demarš, odnosno stav EU u vezi glasovanja o rezolucijama Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

S obzirom na to da je ministar Bevanda guverner BiH u EBRD-u, veleposlanici EU su istaknuli da 1. travnja ove godine istječe rok za glasovanje o dvije rezolucije EBRD-a koje se odnose na Rusku Federaciju i Bjelorusiju.

Kako je istaknuto tijekom sastanka rezolucije se odnose na to da EBRD neće provoditi nove operacije/kredite niti tehničku pomoć u Ruskoj Federaciji i Bjelorusiji, a po mogućnosti obustavit će ili otkazati isplatu tranši u već postojećim operacijama za ove države.

Tijekom razgovora o ovim temama Bevanda je upoznao sudionike da ga je za guvernera u EBRD-u imenovalo Vijeće ministara BiH te je ove rezolucije uputio na današnju sjednicu Vijeća uz prijedlog da se usvoji zaključak kojim se one podržavaju.

Bevanda je naglasio da je suradnja s EBRD-om od izuzetnog značaja za BiH i da je riječ o jednom od kreditora koji financira milijunske projekte na području cijele BiH te da će u okviru svojih nadležnosti i kapaciteta nastojati da se ispune rokovi zadati u EBRD-u.

Na sastanku se govorilo o procedurama usvajanja proračuna za ovu godinu s obzirom na to da Fiskalno vijeće BiH još nije usvojilo Globalni fiskalni okvir koji bi dao parametre za kreiranje ovogodišnjeg proračuna u Ministarstvu financija i trezora BiH odakle su više puta upućene urgencije za usvajanje ovog dokumenta što je prvi korak ka usvajanju proračuna.

Na pitanja predstavnika EU u vezi s financiranjem općih izbora ove godine, Bevanda je odgovorio da su zakonske procedure jasne, te da Ministarstvo financija i trezora BiH ne ulazi u fazu politikantstva i obavit će svoje dužnosti kada se ispune potrebni uvjeti, a jedan od glavnih je usvajanje proračuna za ovu godinu.

Sastanku su, osim specijalnog predstavnika EU za BiH Sattlera, nazočili: veleposlanik Republike Italije Marco Di Ruzza, veleposlanik Republike Poljske Jarosław Lindenberg, veleposlanica Kraljevine Španjolske Maria Teresa Lizaranzu, veleposlanik Republike Hrvatske Ivan Sabolić, te ekonomski konzultant u veleposlanstvu Češke Ondrej Picka, zamjenica veleposlanice Republike Njemačke Petra Sabine Kochendörfer, zamjenica veleposlanice Nizozemske Mina Noor i zamjenik šefa misije, prvi tajnik u švedskom veleposlanstvu u BiH John Skoglund, priopćeno je iz Ministarstva financija i trezora BiH.

/HMS/

error: Content is protected !!