Ruski veleposlanik u Bosni i Hercegovini, Igor Kalabuhov, ponovno prijeti izjavama.

Nedavno je zaprijetio reakcijom Moskve, ako Bosna i Hercegovina pokuša ući u NATO, a jučer je u emisiji bosansko-hercegovačkog Face TV-a dao naslutiti da Rusija ima planove i protiv Hrvatske. Evo što je rekao nakon što mu je novinar nabrojio zemlje članice NATO-a koje su bliže Rusiji, te ga upitao zašto im ne smeta njihovo članstvo.

– Od mase tih zemalja, vi kažete: E, vi ne smijete? BH ne smije?, upitao je novinar Senad Hadžifejzović.

– Ne kažemo na taj način. Otkud vi znate da nemamo planove protiv Hrvatske, Poljske, Bugarske, kao članice NATO-a?, upitao je Igor Kalabuhov, veleposlanik Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini.

Na pitanje je li postoje planovi protiv Hrvatske odgovorio je kako imaju planove protiv NATO-a. Mi procjenjujemo svaki put geostratešku situaciju i odlučujemo otkud nam dolaze prijetnje, rekao je Kalabuhov.

Na njegove izjave reagiralo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. U njima vide prijetnju, ali ne i razlog za zabrinutost, poručuje državni tajnik Frano Matošić te naglašava spremnost Hrvatske da s partnerima u Europi i NATO-u odvrati svaki pokušaj agresije ili neprijateljskog djelovanja.

– Mislim da mi kao država ne trebamo biti zabrinuti jer doista imamo odličnu suradnju i imamo okvir NATO saveza koji nam jamči slobodu i suverenitet, a i sama država se znala obraniti od slične agresije 1991. godine. Dakle, naša iskustva iz devedesetih godina su također značajna, naglasio je Frano Matošić, državni tajnik u MVEP-u.

Izvor:pogled.ba/hrt.hr

error: Content is protected !!