Dvojica baošnjačkih i srpski član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, Željko Komšić i Milorad Dodik primili su tajnika za odnose s državama Svete Stolice monsinjora Paula Richarda Gallaghera.

Kako je priopćeno iz Predsjedništva BiH zahvalili su mu se na materijalnoj, duhovnoj i političkoj pomoći i podršci koju Sveta Stolica, već trideset godina, upućuje bh.građanima, te što u svom djelovanju zagovara međureligijski dijalog, toleranciju i ravnopravnost pripadnika svih konfesija.

Papa Franjo pokazuje veliko zanimanje za društveno-političku situaciju u Bosni i Hercegovini i snažno podržava suživot u BiH ističući da su različitosti bogatstvo, prenio je mons. Gallagher.

Članovi Predsjedništva BiH i mons. Gallagher su razgovarali i o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, njenom EU putu, za koji postoji koncenzus, kazano je, te o demografskoj situaciji i bh. društvu općenito.

Na kraju sastanka sugovornici su konstatirali da su odnosi Bosne i Hercegovine i Vatikana izuzetno dobri i prijateljski, s prostorom za dodatno jačanje i intenziviranje.

Mons. Gallagher je u četverodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini, a posjetit će tri sjedišta biskupa, u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru, gdje će u katedralama slaviti mise za mir, pravdu, pomirenje i napredak.

/HMS/

error: Content is protected !!