-Prenijeli smo oporbenim čelnicima provjerenu i pouzdanu informaciju – letjelica je bila naoružana, došlo je do eksplozije, bilo je riječ najvjerojatnije o aviobombi, detalje ćemo objaviti kada cijeli proces bude završen, izjavio je predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković nakon sastanka s predstavnicima oporbenih stranaka.

Važno je, dodao je, da to znamo, nema tu više dilema, pronađen je upaljač, pronađeni su geleri, nedvojbeno je utvrđeno da letjelica koja je inače namijenjena za izviđanje, ovdje bila prilagođena da na sebi nosi i oružje – rekao je.

Drugo, sustavi za motrenje i navođenje, rekao je Plenković, prate zračni prostor vrlo detaljno. Letjelica je bila vidljiva na mađarskim, rumunjskim i mađarskim radarima, ali kako je bila slaba refleksija i slabo prepoznavanje, oni koji se time bave, nisu doživjeli tu letjelicu kao nešto od čega prijeti opasnost.

– Temeljem forenzike koja će se obaviti i na tzv. crnoj kutiji, utvrdit ćemo sve podatke i nastojat ćemo dobiti od svih zemalja informaciju koja bi nam pomogla upotpuniti sliku što se je i zašto dogodilo – rekao je.

Zato su važni i aktivnosti koji se provode ovih dana s našim saveznicima u pogledu kontrole zračnog prostora. Preleti francuskih i američkih zrakoplova su važna poruka sigurnosti, smatra premijer Hrvatske i naglašava kako je u tijeku NATO-va operacija koja se zove Noble shield (plemeniti štit) u kojoj zrakoplovi kontinuirano polijeću s nosača aviona i kontroliraju nebo Bugarske, Ruminjske, BiH, preletjeli su nad Hrvatskom… Ta šira operacija pokazuje koliko je situacija ozbiljna, kaže Plenković.

Upitan odakle je došla letjelica Plenković je kazao:

– U ovom trenutku znamo jedino točku na kojoj je dron prvi put uočen sa strane radarskog sustava jedne od savezničkih zemalja, a to je Rumunjska. Rumunjski radari vide najdublje u ukrajinski teritoriji. Ali trenutak kada je on uočen, ne znači da je on tamo i lansiran. Zato sam i rekao – možda je riječ o pogrešci, o sabotaži ili o namjeri. Odgovor nemamo u ovom trenutku i dok ga ne saznamo, ne bih ništa zaključivao – odgovorio je Plenković na novinarsko pitanje znamo li odakle je lansiran dron.

Kakva je bila bomba?

– Istraga traje, sigurno je da je došlo do eksplozije u tlu, sve je to identificirano, ne govorimo na pamet, imamo dokaze, zašto nije došlo do veće eksplozije, ustvrdit će stručnjaci, sretna okolnost je da je letjelica pala u zemlju, ne na cestu, na parking ili zgrade – objasnio je Plenković odgovarajući na pitanje kako to da nije došlo do veće eksplozije prilikom pada letjelice i napomenuo da nitko nikad nije rekao da je ta bomba imala 120 kilograma.

Tko će braniti hrvatsko nebo?

Plenković je istaknuo da Hrvatska ima svoje ratno zrakoplovstvo. -Naši avioni su funkcionalni i u slučaju da se nešto zbiva, mogu biti u zraku u svega nekoliko minuta, kazao je.

– Nisu nažalost generacije i kvalitete kakve će biti višenamjenski avioni tipa Rafale i RF 3 koji će biti u posjedu i funkciji HRZ-a za nešto manje od 2 godine kada ćemo imati puno veće sposobnosti. Hrvatska nije granična država, da fizički graničimo s Ukrajinom, bili bismo u ovom trenutku dio operacije “plemeniti štit” i svakoga dana iznad hrvatskoga neba bi bili zrakoplovi. Pojačavat ćemo i osiguravati zaštitu koja nam je potrebna u ovakvim izvanrednim okolnostima – rekao je i naglasio da su Hrvatskoj spremni pomoći više i dulje i Francuzi i Amerikanci.

Prelet zrakoplova za vrijeme pressice nije PR potez

– Umjesto da utvrdimo što se dogodilo, bavimo se smiješnim tezama o PR-u. Jedini razlog zašto sam ja imao pressicu tada je što smo tijekom sastanka shvatili da je pressicu održao glavni tajnik NATO-a na kojoj je rekao da je letjelica bila nenaoružana pa smo htjeli eliminirati kontradikciju. Tako sam odlučio odmah izaći pred medije i reći ono što je činjenica – rekao je Plenković odgovarajući na novinarsko pitanje.

Posjet premijera Kijevu

Upitan je zašto nije išao u Kijev s premijerima Slovenije, Češke i Poljske, premijer Plenković je odgovorio da su to lideri koji u zadnje vrijeme nisu bili u Ukrajini.

– Ja sam bio u Ukrajini u prosincu. Moji odnosi i stavovi prema Ukrajini nisu se promijenili, bili su ispravni. U ovom trenutku je bio to aranžman trojice premijera koji su tamo otišli, ja to pozdravljam – kazao je.

/HMS/

error: Content is protected !!