Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić predvodio je izaslanstvo MVP BiH na bilateralnim konzultacijama ministarstava vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Češke Republike, danas u Sarajevu. Izaslanstvo Ministarstva vanjskih poslova Češke Republike predvodio je zamjenik ministra vanjskih poslova za europske poslove Aleš Chmelař. U fokusu razgovora bila su pitanja iz domene bilateralnih i multilateralnih odnosa, reformskih procesa na europskom i euroatlantskom putu BiH, kao i aktualna politička situacija u BiH.

Na sastanku je potvrđeno da BiH i Češka imaju dobre bilateralne odnose, bez otvorenih pitanja, koji se mogu dalje unaprjeđivati kroz ekonomsku i poslovnu suradnju, jačanje pravnog okvira i razmjenu posjeta na svim razinama. Brkić je istaknuo da BiH cijeni konstantnu potporu Češke u procesima europskih integracija BiH i izrazio uvjerenje da će ta potpora biti nastavljena posebice imajući u vidu predstojeće predsjedanje Češke Vijećem Europske unije. Zahvalio je Češkoj što, unutar EU, pitanje zapadnog Balkana drži u fokusu i visoko na listi prioriteta. Politička poruka EU o europskoj perspektivi zemalja zapadnog Balkana dodatno bi ojačala reformske procese u BiH. Naglasio da, dosta veliki broj građana BiH i pored usporenog procesa proširenja, bezrezervno podržava članstvo BiH u EU. Zamjenik ministrice je istaknuo da aktualna kriza i ratni događaji u Ukrajini iziskuju nužnost dodatnog angažiranja EU na prostoru zapadnog Balkana.

Kao predsjedatelj Povjerenstava za suradnju s NATO-om, zamjenik Brkić je informirao o radu Povjerenstva i aktivnostima na Programu reformi 2022 i dodao da BiH ostaje opredijeljena za suradnju i partnerstvo sa NATO-om. Za suradnju u regiji, zamjenik ministrice je istaknuo da je to važan aspekt vanjske politike BiH. Zamjenik ministrice Brkić je izvijestio o političkoj situaciji u BiH sa naglaskom na pregovore o izmjenama Izbornog zakona, iskazavši nadu za postizanje konačnog dogovora. Dodao je da reforma Izbornog zakona predstavlja preduvjet za stabilnu i funkcionalnu državu ravnopravnih konstitutivnih naroda i svih građana.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Češke Republike za europske poslove Aleš Chmelař ponovio je snažnu potporu svoje zemlje europskom i NATO putu BiH, ponudivši partnersku pomoć kroz prijenos iskustava i dobrih praksi. Istaknuo je da je za Češku Bosna i Hercegovina vrlo važan ekonomski partner i da dvije zemlje imaju velike potencijale za suradnju u energetskom sektoru na čemu se treba angažirati u budućnosti, priopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP BiH.

Izvor:vecernji.ba

error: Content is protected !!