U Kulturnom centru u Ljubuškom predstavljen je večeras 3. broj godišnjaka udruge „Hercegovačka kulturna baština Bilig“ koji, kako rekoše predstavljači Ljiljana Herceg i Miroslav Nikolić, donosi pregled kulturnih događanja za prošlu godinu u čak sedam hercegovačkih općina i gradova, ali i zanimljive priloge vrijednih autora iz različitih oblasti.

Kako je navela dr. sc. Ljiljana Herceg, cilj godišnjaka udruge Bilig je ostaviti pisani trag o Hrvatima u Hercegovini, te od zaborava spasiti običaje i tradiciju koji se sve više gube, a koji su instrument artikulacije kolektivnog pamćenja.

Ona je istaknula kako listajući treći broj godišnjaka Bilig čitatelj može otkriti mnoštvo tekstova različite provenijencije. U istom se nalazi i „Književni kutak“ u kojem se, među ostalim nalaze, pjesme Stjepana Bote, Snježane Lovrić, Zvonimira Đone Mikulića, kao i prozna djela Drage Šaravanje, Igora Skoke…

U Biligu se tako nalaze i prilozi brojnih drugih autora, kao što su Boris Brkić, Lucijana Boban, Marija Vasilj, Ivo Lučić…

„U plejadi tekstova, formalno, tematski i stilski izrazito različitih, što je specifikum časopisa Bilig i njegova dodana vrijednost, godišnjak nudi sadržaje za čitatelje najrazličitijih profila i ukusa“, ocijenila je Herceg.

Dajući svoj osvrt na godišnjak, Miroslav Nikolić, general HVO-a i predsjednik HKZ Troplet je najprije predstavio format ovog broja te je naveo kako se u Biligu može naći pregled kulturnih događanja u prošloj godini u sedam hercegovačkih općina i gradova (Čapljina, Grude, Ljubuški, Neum, Posušje, Ravno i Široki Brijeg), te čak 65 fotografija različitih autora koje upotpunjuju, obogaćuju i oplemenjuju tekstualne radove.

Govoreći o tekstovima koji su se njega osobno posebno dojmili, Nikolić je izdvojio prilog autora Igora Skoke pod naslovom „Borje, zaboravljeno grobište“ za kojeg je rekao kako, iako ima formu stručnog, pa donekle i znanstvenog rada, je ovo u stvari poema, oda Borju, Klobuku, cijelom kraju, baštini i ljudima.

Opširnije se Nikolić osvrnuo na još sedam priloga, među ostalim i na tekst Mie Lovrić o mostu u Klepcima koji je pola stoljeća stariji od mostarskog Starog Mosta, prilog Ive Dragićevića o austrougarskom zaposjedanju Ljubuškog, te priču Andrea Vidovića o sarajevskom Božiću šesdesetih za kojeg je rekao da je to „vedra romantična priča o Božiću, onako kako se slavio u tradicionalnim, patrijahalnim, radničkim katoličkim obiteljima“.  

Bilo je riječi i o članku Ante Čuvala pod naslovom „Stanko Pilatić – žrtva mržnje u dalekom Brazilu“ koji govori o imigrantu kojeg su ubili četnički ekstremisti, prilogu Slađane Milićević naslovljenom „Zadnji stanovnici Zaslivlja“,  članku autorice Ružice Barišić o franjevačkom muzeju i galeriji Gorica-Livno, te priči autorice Željke Šaravanje u kojem je ona predstavila marke HP Mostar izdane 2021. godine.

Uz predstavljače Herceg i Nikolića, večeras se nazočnima obratio i predsjednik udruge Bilig prof.dr.sc. Anto Čuvalo koji je istaknuo kako dio prihoda od večerašnje prodaje izdanja godišnjaka ide Crvenom križu za pomoć izbjeglicama iz Ukrajine.

Večer su glazbenim točkama upotpunili Mila Hrstić i Stipe Čuvalo.

Poslušajte što smo snimili večeras

Ivan Herceg / Radio Ljubuški

error: Content is protected !!