Splitski gradonačelnik Ivica Puljak i dogradonačelnik Bojan Ivošević na izvanrednoj konferenciji za medije u četvrtak najavili su podnošenje ostavke s funkcija koje obnašaju. Do novih izbora, Split će voditi zamjenik gradonačelnika Antonio Kuzmanić.

Puljak: Ne odričem se Bojana Ivoševića

“Novi izbori bit će referendum o redu ili neredu. Siguran sam da će građani potvrditi da će to biti smjer budućnosti i reda. Želim jasno reći da Bojan Ivošević nije teret. On je nosio teret bivših vlasti i nereda koji je vladao u gradu Splitu. On je uvodio red i ja ga se ne odričem”, kazao je Puljak.

Na pitanje je li politički licemjer Puljak odgovara: “idemo na izbore da građani izaberu”.

“Zalažemo se za red. Dogradonačelnik nije niti ukrao, niti lagao, niti ikoga prevario. U ovakvim teškim odlukama uvijek se zapitam što je istina ili ne. Je li istina da je životno prijetio novinarkama? Ne. Ja li istina da je neprimjereno komunicirao? Je, i to nismo opravdavali”, kaže Puljak i tvrdi da nije opravdavao neprimjereno komuniciranje i da se za to ne ide u zatvor.

“Kuzmanić ostaje kao povjerenik voditi Split”, navodi Puljak. Ponavlja da Bojan Ivošević nije teret i da je on nosio teret u gradu.

“Nismo političari koji se grčevito drže za svoje fotelje, ne živim od politike, tražim da građani odluče kakav Split žele. Želim voditi grad kad imam povjerenje građana. Mislim da će građani potvrditi naš smjer”, navodi Puljak.

“I dalje ćemo razgovarati s partnerima”, kaže Puljak.

“Već sam komentirao optužnicu, sve dalje je pravno. Želim svojim građanima ponuditi da odluče. Meni nije nije do politike”, ponavlja dalje Puljak.

“Napravili smo neke stvari koje nitko u Splitu do sada nije napravio desetljećima”, nabraja Puljak.

“Ne bojimo se pitati građane što žele. Nas trojica idemo kao pobjednički tim, zamjenik Kuzmanić neće podnijeti ostavku. Izbori će biti u lipnju. Mislimo da je bolje da Kuzmanić nastavi. Ovo je tehnički detalj, mislim da je bolje da ga vodi Kuzmanić.”

Ivošević: Nemam još optužnicu

“Grad neće stagnirati sigurno zbog nas, bili smo spremni raditi srčano, odgovorno, za rad i građane. Drugi su u fokus stavili druge teme, odgovorno od nas je da nepotrebnu raspravu prekinemo i pred građane stavimo odluku – žele li da mi kao trojac vodimo grad ili žele promijeniti vlast”, započeo je Bojan Ivošević.

“Neću komentirati optužnicu, dokazat ću svoju nevinost”, kaže o optužnici.

“Optužnica meni osobno nije teret”, navodi Ivošević.

“Neki obrasci ponašanja koje prakticiramo na kavi meni nisu dopušteni. Kasno mi je to došlo do glave, ali sad učim kako kvalitetno komunicirati kao dužnosnik. Educiram se, idem na određena savjetovanja za odnose s javnošću, učim kako komunicirati s javnošću. Sve to plaćam ja”, kaže o svojem educiranju za komunikaciju s javnošću.

“Za nove izbore trošak je minimalan, papir koji će se tiskat, ne stavljajte to u kontekst”, kazao je dogradonačelnik.

“Izbori će se održati u sklopu kotarskih izbora, a sada ćemo samo spojiti jedne s drugim izborima”, navodi o troškovima za izbore Ivošević.

Puljak: Pozivam ostale da se kandidiraju za izbore

“Dogradonačelnik nije ni ukrao, nije nikoga prevario, pitanje je što je istina, a što ne – je li istina da je životno prijetio novinarkama – nije istina, je li se neprimjereno ponašao – to je istina. Neprimjereno komuniciranje nije razlog za zatvor”, opetuje Puljak.

Pozvao je ostale kandidate da se kandidiraju za izbore.

Na pitanje je li ogorčen na splitske novinare Puljak kaže da nije ogorčen na nikoga.

“Doduše kad bih bio na nekoga ogorčen bio bih na one političare koji su naš grad doveli u ovo stanje. Nisam ogorčen na novinare, možete propitivati, mi možemo i vas kritizirati, imamo pravo reći da smo na neka pitanja već odgovorili”, kaže.

“Ova država i ovaj grad vodili su do sada samo brigu o svojim interesima. Pitamo sad građane žele li nastaviti smjer koji smo mi sada zacrtali”.

Na pitanje vjeruje li u DORH, odgovara da vjeruje da će Ivošević dokazati svoju nevinost na sudu.

“Istina i činjenice su takve da on nije životno prijetio novinarkama, a one su to i same potvrdile”, kazao je.

“Osobno se nikoga ne bojim, pozivam gospodina Mihanovića neka izađe na izbore i pozivam gospodina Keruma da zajedno pozovemo građane da izađu na izbore. Pozivam sve koji žele da se nastavi ovaj smjer koji smo mi zacrtali da nam se pridruže. Zadovoljni smo s našim partnerima. Od kada smo SDP izbacili iz koalicije bili smo mirniji. SDP pripada staroj politici. S partnerima smo nakon toga imali dobru suradnju”, ističe.

“Mislim da se do sada u Hrvatskoj nije dogodilo da neki gradonačelnik ovako da svoj mandat na raspolaganje, gradonačelnik je inače nesmjenjiv. Mi ćemo s našim partnerima još razgovarati, ne samo s njima već i s ostalim partnerima da se Vijeće što prije raspusti”, kaže Puljak.

Na pitanje što će biti Srđan Marinić, Puljak kaže da on u ovom trenutku neće biti koordinator za zaštitu i očuvanje Park šume Marjan.

Kako su Ivoševićevi ispadi doveli do krize vlasti u Splitu?

Podsjetimo, dogradonačelnik Ivošević početkom veljače nazvao je jednu od urednica Slobodne Dalmacije zbog teksta o sadnji stabala na Marjanu i drugim tekstovima u kojima se pisalo o novoj gradskoj vlast i njegovu ocu. Nakon verbalnog ispada joj je rekao da će im se “krvi napiti”, a nekoliko dana nakon toga Slobodna Dalmacija o tome je izvijestila javnost. Ubrzo se uključila policija koja je po službenoj dužnosti za kazneno djelo prijetnje prijavila Ivoševića. U ožujku je Općinsko državno odvjetništvo podignulo optužnicu.

Javnost je gradonačelnika Puljka čekala čak dva dana da se oglasi, a on je na konferenciji za novinare rekao da ne želi odgovarati na hipotetska pitanja te da će se o svemu oglasiti kada stigne optužnica. Oporba je cijelo vrijeme zazivala Ivoševićevu ostavku, no Puljak ga se nije želio odreći.

Puljak se Ivoševića ne odriče ni danas, ali je za nove izbore presudio Most, zahvaljujući kojem Puljak ima većinu u Gradskom vijeću, poručivši da raskida suradnju s njim.

Izvor: narod.hr

error: Content is protected !!