Unad/biskupijama dvaput godišnje održavaju se dekanijski susreti, zvani korona. Na svakom od njih obrađuju se aktualne teme. Proljetna korona održana je u Usorskom dekanatu u župi Jelah. Dekanat ima devet župa: Doboj, Sivša, Ularice, Žabljak, Jelah, Teslić, Bežlja, D. Komušina i G. Komušina, piše Večernji list BiH.

Zanimljivo predavanje

U župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Jelahu slavljena je sveta misa koju je, uz suslavlje župnika domaćina vlč. Ilije Marinovića i dekana preč. Borisa Slapića, predslavio urednik Katoličkog tjednika vlč. Josip Vajdner. Nakon mise, čitanja i usvajanja zapisnika s jesenske korone 2021., urednik Katoličkog tjednika i portala nedjelja.ba vlč. Josip Vajdner održao je predavanje “Uloga Katoličkog tjednika i drugih katoličkih tiskovina i medija u životu župne zajednice”. Progovorio je o ovoj tiskovini koja slavi 100. obljetnicu svog plodnog i djelotvornog rada. – Vrhbosanski nadbiskup Ivan Ev. Šarić 20. studenoga 1921. godine najavio je osnivanje katoličkog tjednika pod nazivom Nedjelja, a svjetlo dana ugledao je 1. siječnja 1922. godine te nosio podnaslov Tjednik za katolike. Jugoslavenske vlasti su Nedjelju više puta plijenile i krajem 1925. godine zabranile. Ipak, našla se “rupa” u zakonu i sljedećeg tjedna tiska se novi tjednik pod nazivom Križ. Međutim, i njega su nakon samo jednog broja zabranile državne vlasti i pojavljuje se novi broj koji i danas nosi ime Katolički tjednik. Toliko je bio utjecajan da se komentirao u beogradskoj Skupštini u ondašnjoj državi – naglasio je vlč. Vajdner. Posebno se osvrnuvši na Katolički tjednik kao jedinu tjednu novinu koja izlazi u BiH i ove godine slavi 100. obljetnicu od svoga pokretanja i 20 godina od obnove rada (2000.), a bila je triput zabranjivana: 1925. (dva puta) i 1945. – da bi “uskrsnula” 2002. O katoličkom novinarstvu u BiH može se tek govoriti od dolaska austrougarske vlasti 1878. Potom je iznio presjek prisutnosti katoličkih medija u Vrhbosanskoj nadbiskupiji – bilo u njezinu vlasništvu, bilo da dolaze iz ostalih biskupija u BiH ili Hrvatske. Današnji KT želi obuhvatiti sve novinarske oblike i donijeti u obitelj ponešto za svakoga. Uz KT izlazi i mjesečnik Svjetlo riječi, službene novine povremeno izlaze: Vrhbosna, Bosna Srebrna, Vjesnik Družbe ss. Malog Isusa, Stadler, Glasilo Fra Lovre i druge tiskovine. Ukupno, na prostoru Vrhbosanske nadbiskupije izlazi 18 printanih izdanja u vlasništvu Crkve. Katolička crkva u BiH ima više web-stranica nego sve ostale vjerske provenijencije. Novine su preživjele sve medije i radio i televiziju i one su opet najbliže puku i narodu. Ipak, u našim crkvama ima dosta besplatnih raznih tiskovina koje čekaju nove čitatelje. U našim vjernicima trebamo odgojiti kulturu čitanja katoličkog tiska u kojem usvajamo duh vjere i duh hrvatskoga jezika. Na službenim skupovima može se čuti “u BiH se zaboravlja hrvatski i materinski jezik”. Nažalost, to dijelom stoji jer sam se u to uvjerio u pastoralnom radu i djelovanju. Župna zajednica treba ovladati istinskim argumentima istine koja treba doći do svakoga čovjeka. Katolički mediji odgajaju članove župe da budu evangelizatori. Novine trebaju biti produžetak propovjedničkog glasa u narodu. KT je prvo katolički, bh. i hrvatski glas.

Sveprisutna otuđenost

U središte promišljanja stavio je vlč. Vajdner ulogu tiskovina u pastoralu župe istaknuvši kako je su one “posljednja brana površnosti” i dobar lijek sveprisutnoj otuđenosti u samoći današnjeg čovjeka. Citirajući niz crkvenih dokumenata novijega nadnevka vlč. Vajdner uputio je kako su crkveni mediji zamišljeni kao “produžena ruka” svećenika koji propovijeda. U tom smislu uputio je kako je Katolički tjednik “propovjednik u kući” i “naš glas o nama”. Iznio je niz konkretnih prijedloga za korištenje u pastoralu ovih jedinih tjednih novina na hrvatskom jeziku u BiH.

Izvor:vecernji.ba

error: Content is protected !!