Borjana Krišto, zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, komentirala je za Hrvatski Medijski Servis neodržavanje današnje žurne sjednice tog zakonodavno doma jer se na sjednici nisu pojavili zastupnici HDZ-a BiH te zastupnici stranaka iz Republike Srpske.

Krišto je na početku kazala da je danas, zajedno s kolegama, sudjelovala u radu Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost oba doma PS BiH koji su posjetili Trebinje, Čapljinu i Bileću.

“Mi smo kao Zajedničko povjerenstvo za obranu i sigurnost već prije mjesec dana za danas imali zakazan posjet Graničnoj policiji i vojarnama u Čapljini i Bileći”, kazala je Krišto dodajući da su i drugi članovi Zajedničkog povjerenstva iz Zastupničkog doma sudjelovali u ovim današnjim aktivnostima te nisu bili u Sarajevu pa je zaključila da s te strane uopće nije korektno sazivati sjednicu Parlamenta.

Krišto pojašnjava da spomenuta žurna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH nije sazvana od strane Kolegija.

“Sjednica je sazvana na inicijativu određenog broja zastupnika; Naša stranka i tako dalje, koji redovitoo zajedno s kolegom Zvizdićem  dogovore takvu vrstu scenarija i sazovu sjednicu”, kazala je Krišto.

Članica Kolegija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH kaže da skupina zastupnika na koju se referira u zadnje vrijeme zloupotrebljava Poslovnik.

-Pod krinkom hitnosti traže održavanje sjednice s određenim prijedlogom dnevnog reda. U ovom su trenutku sazvali sjednicu kako bi se na žurnoj sjednici izjašnjavali u drugom krugu o onim točkama koje nam nisu došle kroz Izvješće i zapravo ih prema Poslovniku ne možemo staviti u dnevni red, rekla je Krišto te pojasnila da na tim predloženim točkama dnevnog reda ne postoji nikakav razlog hitnosti.

Krišto, koja je i dopredsjednica HDZ-a BiH, pojašnjava da se jučer trebala održati sjednica Kolegija ZD PS BIH, na kojoj je nju mijenjao Nikola Lovrinović (predsjednik Kluba HDZ BiH HNS u ZD PS BIH), a na kojoj se trebalo dogovoriti o održavanju redovite sjednice tog zakonodavnog doma 12. travnja.

“Na Kolegiju se trebalo usuglasiti nekoliko pitanja odnosno točaka koje su čekale na usuglašavanje te je na to pristao i kolega Radmanović (Nebojša, član Kolegija i trenutni zamjenik predsjedatelja ZD PS BiH). Međutim, kolega Zvizdić je inzistirao da se održi ta sjednica suprotno Poslovniku i suprotno onome što je interes; kad on kaže “bosanske” ja kažem “bosanskohercegovačke”, kazala je Krišto.

Krišto ponavlja da je cijela situacija odigrana suprotno odredbama Poslovnika te da takvo djelovanje i provođenje onoga što zamisle postaje ustaljena praksa.

“To nije interes nikakve politike, a najmanje politike koja je potrebna Bosni i Hercegovini u ovom aktualnom političkom trenutku. Sjednice se trebaju sazivati održavati u skladu s Poslovnikom i Ustavom. To je najbolji način da se pokaže odgovornost i napravi sve ono što je u nadležnosti zakonodavne vlasti”, istaknula je Krišto.

Članica Kolegija ZD PSBiH kaže da je nazvala Zvizdića te ga pitala kakav je to način.

Krišto pojašnjava da u skladu s Poslovnikom predsjedatelj i skupina zastupnika podnosi inicijativu za održavanjem sjednice.

“On zna da to nije hitno. Kolega Arnaut je na jednom od medija čak i prije nego što su poslali inicijativu istrčao i rekao da su s kolegom Zvizdićem dogovorili sjednicu. Pa pogledajte gdje se nalazimo”, kazala je Krišto.

Ona je pitala je li to put kojim treba ići zakonodavna vlast u BiH. Kazala je i da će zastupnici HDZ-a BiH i dalje sudjelovati u radu Parlamenta BiH sukladno Poslovniku o radu.

Nije bilo kvoruma

Podsjećamo, na današnjoj sjednici se nisu pojavili zastupnici iz Republike Srpske kao ni zastupnici iz Kluba HDZ BiH HNS. Nakon što se nije okupio dovoljan broj zastupnika za kvorum, Denis Zvizdić, predsjedatelj Zastupničkog doma BiH sjednicu je prekinuo.

“Razlozi nedolaska su isključivo političke prirode kako bi se onemogućilo napredovanje BiH i blokirale institucije. HDZ i stranke iz Republike Srpske ne žele održavanje, izbora, povećanje plaća, ekonomske reforme i slično i žele poslati poruku da je BiH nefunkcionalna država”, rekao je Zvizdić naglašavajući da će se izboriti s takvom “antibosanskom politikom koja je na sceni”.

S druge strane, Mirko Šarović, predsjedatelj Kluba zastupnika SDS, PDP i DNS, rekao je da je Zvizdić sam usuglasio dnevni red i sve doveo u neprijatnu situaciju te da Kolegij nije uradio svoj dio posla.

“Trebali su se usuglasiti oko točaka dnevnog reda i drugog čitanja, ali to nije urađeno, nego je predsjedatelj doma sam to uradio i doveo nas u ovu neprijatnu situaciju”, rekao je Šarović ističući da za zakazivanje ove hitne sjednice suglasnost nisu dali predstavnici ni srpskog ni hrvatskog naroda.

/B. G./HMS/

error: Content is protected !!