Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov sletio je u Indiju, posljednji u nizu dužnosnika koji je doputovao u posjet toj zemlji, javlja BBC večeras. Posljednjih tjedan dana Indiju su posjetila i izaslanstva Kine, Amerike, Njemačke, Japana i Meksika.

Lavrov je doputovao upravo u vrijeme kad je britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss završila dan sastanaka u Delhiju. Iako je malo vjerojatno da će naletjeti na Lavrova, činjenica da su oboje ovdje u isto vrijeme pokazatelj je da Indiju salijeću sa svih strana, piše BBC.

Lavrov će Indiji ponuditi rusku naftu?

New Delhi je ostao neutralan po pitanju Ukrajine. Premijer Narendra Modi pozvao je na prestanak nasilja, ali nije osudio postupke Rusije.

Očekuje se da će sastanci s Lavrovom u petak uključivati razgovore o tome kako Indija može kupiti jeftiniju naftu od Rusije, koristeći platni sustav koji ne bi kršio propise o sankcijama.

SAD: Bit će posljedica za one koji žele zaobići sankcije

No, zamjenik američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Daleep Singh, koji je danas još jedan posjetitelj u Delhiju, upozorio je da će biti “posljedica za zemlje koje aktivno pokušavaju zaobići ili izbjeći sankcije”.

Indija kaže da ruska nafta čini mali udio u njezinoj ukupnoj kupnji i da EU još uvijek kupuje daleko više.

/Hina/HMS/

error: Content is protected !!